ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk metal är hårdast i världen

Emma Björkman · 6 Okt 2011
Uppdaterad 6 Okt 2011
Gitarrhjälten Yngwie Malmsteen är en av flera svenska metal-artister som är väldigt stor i en rad länder runt om i världen.

Gitarrhjälten Yngwie Malmsteen är en av flera svenska metal-artister som är väldigt stor i en rad länder runt om i världen. Foto: All Over Press


Svensk metal har en betydande ställning i världen. Nu släpps filmen Så jävla metal” och boken ”Blod eld död – en svensk metalhistoria”. Varför är genren så stor utomlands?

klar

Artikellänk är kopierad

Vad är synen på svensk metal ute i världen? – Den är väldigt positiv. Mycket musik från Sverige har väldigt hög status ute i världen. Man pratar till exempel om ”Swedish death metal” med band som Entombed och Dismember och ”The Gothenburg sound” med till exempel In Flames och At The gates har gjort ett enormt avtryck i USA, säger Yasin Hillborg, regissör till filmen ”Så jävla metal”, biopremiär i dag.

Ika Johannesson, som skrivit boken ”Blod eld död – en svensk metalhistoria” ihop med Jon Jefferson Klingberg, säger att svensk metal är ”fruktansvärt respekterad” ute i världen: – Svenska band har varit ledande inom genren sedan början av 90-talet. Hur har musikstilen vuxit sig så stor? Tack vare att det har funnits goda förutsättningar att få spela musik i Sverige. – Man har fått bidrag till att spela musik i studiecirklar och man har kunnat spela på fritidsgårdar. Att man nu lägger ner fritidsgårdar är en negativ utveckling i det sammanhanget, säger Yasin Hillborg.

Hur ser framtiden för svensk metal ut? Än så länge förmörkar inga moln den svenska metalhimlen. – Nedskärningarna på fritidsgårdarna har kanske inte börjat märkas ännu, ­säger Yasin Hillborg. Även Ika Johannesson tycker att den ser ljus ut. – Så länge som band som Ghost och Watain fortsätter att dyka upp och gamla band fortsätter att göra skivor på samma höga nivå skulle jag säga att framtiden ser god ut.Vilka band säkrar ­åter­växten? Ika Johannesson nämner snabbt band som In Solitude, Portrait, Enforcer och Bullet. – De är redan respekterade. Det händer väldigt mycket nu och det fortsätter att komma bra band, säger hon.

Yasin Hillborg nämner också In Solitude men även Morbus Chron. – De är coola och spelar hederlig svensk dödsmetall i samma tradition som Entombed och Dismember men med en egen approach, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro