ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk metod ska tvätta bort kvicksilver

Karolina Skoglund · 19 Mar 2013
Uppdaterad 19 Mar 2013
Svensk metod ska tvätta bort kvicksilver Kvicksilvret i lysrören tvättas bort och lyspulvret kan återvinnas i Nordic Recyclings metod.

Svensk metod ska tvätta bort kvicksilver Kvicksilvret i lysrören tvättas bort och lyspulvret kan återvinnas i Nordic Recyclings metod. Foto: Isabel Svensson


En ny teknik som återvinner lampor innehållande kvicksilver har satt den svenska orten Hovmantorp på världskartan. Nu exporteras upp-finningen till Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

År 2009 utvecklade återvinningsföretaget Nordic Recyc- ling en metod som nu revolutionerar återvinningen av lysrör och energilampor i Europa. Metoden går ut på att man, i stället för en torr process, använder en våt metod där kvicksilvret tvättas ur lamporna. På så sätt hamnar det inte i luften som det gjorde tidigare.

– Just den här processen är vi helt ensamma om. Den första exporten kommer att gå till Portugal i april. Men flera länder står i kö och förfrågningarna fortsätter att komma in, säger Nordic Recyclings nuvarande vd Göran Lundholm.

Utöver att metoden minskar spridningen av kvicksilver i luften gör den det även möjligt att återvinna lyspulver. Något som, enligt Göran Lundholm, är ”superhajpat” i återvinningsbranschen. Just nu får de besök från hela världen eftersom fabriken ses som en referens i utvecklingen. 

– Det känns fantastiskt. Hovmantorp är inte känt för mycket. Vi har Charlotte Perrelli och så har vi det här, säger han och skrattar. 

Enligt honom finns det dock mycket som fortfarande kan förbättras. Men det ligger främst på konsumenternas sida.

– Vad jag förstår har det blivit lite bättre, men många slänger fortfarande kvicksilverlampor i hushållssoporna eller i en glasbank, vilket man inte ska göra. För att de ska hamna hos oss måste de till en återvinningsstation. 

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro