ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk misstänks för krigsbrott i Ukraina – ska ha dödat

Karl Enn Henricsson · 20 Sep 2017
Uppdaterad 20 Sep 2017
Mannen misstänks ha begått brotten i Donetskområdet i Ukraina under 2014 och den tidigare stängda förundersökningen mot honom har öppnats igen. Själv nekar han till brott.

Mannen misstänks ha begått brotten i Donetskområdet i Ukraina under 2014 och den tidigare stängda förundersökningen mot honom har öppnats igen. Själv nekar han till brott. Foto: Twitter


En svensk man misstänks ha begått krigsbrott i östra Ukraina. En tidigare förundersökning återupptogs förra veckan. Han har själv berättat om några händelser där han medverkade i en bataljon när personer har dödats”, säger åklagare Karolina Wieslander till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

I början av 2014 utbröt stridigheter i östra Ukraina och proryska separatister tog kontroll över flera områden. En handfull svenskar reste österut för att delta på den ukrainska sidan, enligt Säpo.

I oktober samma år upprättade svensk polis en anmälan om krigsbrott mot en av männen.

– Det som låg till grund är hans egna uttalanden i media. Han har själv berättat om några händelser där han medverkade i en bataljon när personer har dödats, säger åklagare Karolina Wieslander vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Mannen ingick i en så kallad frivilligbataljon, där flera av de stridande uttryckt högerextrema åsikter.

Mannen, som själv förekommit i den svenska vit makt-miljön, misstänktes ha begått brotten under mars 2014 i Donetskområdet, som ligger i de östra delarna av landet.

– Trams. Vid den tiden var jag inte ens i Donetsk, säger mannen till Metro.

Han bekräftar dock att han ingått i den aktuella bataljonen, och att han har deltagit i strider i östra Ukraina.

Har du dödat?

– Jag tänker inte sätta mig i en sits där jag får det jobbigt, men det påstås det i alla fall.

Förundersökningen mot mannen lades ner i november 2015 av en tidigare åklagare.

– Skälet var att mannen befann sig utomlands och det bedömdes som små möjligheter att få rättslig hjälp från Ukraina, säger Karolina Wieslander.

Under förra veckan valde hon dock att återuppta förundersökningen. Den formella brottsmisstanken är grovt folkrättsbrott, som kan ge livstids fängelse.

– Det har nu gått ganska lång tid och vi vill se om den politiska situationen i Ukraina på något sätt har förändrats. Vi vill titta på om vi nu kan få hjälp från utlandet, och ytterligare information om den här mannen, och vad han uppgetts ha gjort, säger Karolina Wieslander.

Har ni tagit kontakt med ukrainska myndigheter?

– Nej, jag har bara fattat beslutet om att återuppta förundersökningen. Vi har inte hunnit jobba med det, men vi måste börja någonstans.

Hon betonar att utredningen är i ett tidigt skede.

– Den första svårigheten är vad vi kan få in för bevisning, och den andra är vilka faktiska möjligheter vi har att lagföra någon som inte längre befinner sig i Sverige, säger Karolina Wieslander.

– Jag vill inte kasta skit på polisen, som ofta gör ett bra jobb, men det känns som de har väldigt lite att gå på, säger mannen.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro