ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk nykterhet i bilen – ett föredöme

metro · 17 Jul 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svensken är ett föredöme när det gäller att hålla sig nykter bakom ratten. Åtminstone i ett internationellt perspektiv.När polisen kontrollerade rattfyllerister på Europas vägar fick Sverige toppbetyg.- Men det är ändå alldeles för många som kör påverkade, så vi kan inte påstå att vi är nöjda, säger Bengt Svensson, trafikhandläggare på Rikspolisstyrelsen.

Mer än 2 000 förare om dagen körde rattfulla i Europa den 2—8 juni, då polisen i 18 länder kontrollerade alkohol- och drogpåverkan i trafiken. Närmare 860 000 förare stoppades och 15 700 åkte dit för rattfylleri.

I Norge rapporterades 0,2 procent rattfyllerister, i Sverige och Finland 0,6 procent och i Danmark 0,8 procent. Det är bland de lägsta siffrorna i Europa.- Många länder har oss som föredöme. Sverige har kommit långt när det gäller trafiksäkerhet. Men även här finns mycket att göra, säger Bengt Svensson.

Den högsta andelen rattfulla förare, 19,4 procent, fanns i Moldavien. I Schweiz var andelen 6,6 och i Storbritannien 6 procent.Bengt Svensson tror att skillnaden mellan länderna kan vara kulturellt betingad.- Tar inte lagstiftaren ordentligt avstånd från något så avspeglar sig det i beteenden och attityder. I Sverige har vi haft en strikt alkohollagstiftning i många år. Här finns ingen acceptans för att köra påverkad.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro