ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk officer sextrakasserad i Afrika

Emmelie Wallroth · 22 Nov 2013
Uppdaterad 22 Nov 2013

En svensk kvinnlig officer har vid upprepade tillfällen kränkts och sextrakasserats av sitt tyska befäl i Afrika. Officeren har kallats hem till Sverige – men hennes befäl är tillbaka i tjänst. — Det är oacceptabelt, säger Anders Brännström, generalmajor vid Försvarsmakten.

klar

Artikellänk är kopierad

”Vi ser mycket allvarligt på sådana här fall”, säger generalmajor Anders Brännström.
”Vi ser mycket allvarligt på sådana här fall”, säger generalmajor Anders Brännström.Foto: TT

Den svenska kvinnliga officeren utsattes för upprepade kränkningar av sin enligt vad Metro erfar tyske chef under en EU-ledd träningsinsats i Afrika.

Kränkningarna övergick till slut i sexuella trakasserier.

— Det har pågått under en tid. Hon hade en chef som inte var tillräckligt bra. Han förminskade henne och betedde sig på ett dåligt sätt, säger Anders Brännström, generalmajor vid Försvarsmakten.

Det som utlöste att kvinnan till slut skickades tillbaka hem till Sverige hände en kväll i mitten av oktober.

— De firade och han betedde sig på ett sätt som är oacceptabelt och kränkte henne sexuellt.

Den kvinnliga officeren anmälde händelsen till sin svenska chef – som i sin tur anmälde händelsen till ledningen. En utredning tillsattes av EU och den tyske chefen togs ur tjänst.

— Läget blev så att jag kände att vi skulle ta hem henne eftersom att hon inte mådde bra. Men döm om min förvåning när EU då avbröt utredningen och satte honom tillbaka i tjänst. Så i detta nu är han i tjänst, säger Anders Brännström.

Kvinnan var gruppledare och chef över ett antal internationella officerare vid insatsen. Hon är i dag kvar i Sverige.

— Det här är helt oacceptabelt. EU där nere tycker väl att de har tagit ett bra beslut. Det kan inte vara såhär i en allvarlig insats.

Hur mår kvinnan i dag?

— Hon mår inte alls bra. Hon vill ju fortsätta sitt jobb där nere, men vi kan inte låta henne åka tillbaka nu. Så hon är frustrerad, liksom jag. Hon vill avsluta sin goda gärning, säger Anders Brännström.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro