ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk polis drev olagligt bulvanföretag i Finland

Clarence Frenker · 9 Dec 2013
Uppdaterad 16 Dec 2013

I flera år drev svensk polis ett olagligt bulvanföretag i Finland för sin under-cover verksamhet. Nu anklagas den mutmisstänkte chefen för Helsingfors narkotikapolis för att ha hjälpt till att grunda bolaget.

klar

Artikellänk är kopierad

Chefen för narkotikapolisen i Helsingfors sitter sedan november häktad misstänkt för mutbrott och tjänstefel. Fallet har uppmärksammats stort i Finland och nu läggs nya anklagelser fram mot honom.

Enligt Helsingin Sanomat var polischefen 2001 med och grundade ett olagligt bulvanföretag i Finland på uppdrag av svensk polis.

Bolaget, som på pappret sysslade med transporter mellan Sverige och Finland, var i själva verket en möjlighet för Stockholmspolisens undercover-verksamhet att hyra hemliga lokaler och arbeta ostört i olika operationer.

– Vi behövde kontorslokaler utanför polisstationen som inte gick att spåra till polisen. Planen var att starta ett företag utomlands och han erbjöd sig att hjälpa oss när vi behövde ett sådant arrangemang, säger en nu pensionerad polis vid Stockholmspolisens undercover-verksamhet, till Helsingin Sanomat.

Enligt tidningen skrev den finske polischefen företaget på en gammal vän till honom. I Stockholm startades i sin tur ett motsvarande bolag som stod som ägare för det finska företaget.

Dokument i bolagsregistret visar dock på flera tveksamheter och slarv som direkt går att koppla till polisen. Flera namn uppges ha fabricerats och signaturer förfalskats av den mutåtalade narkotikapolisen.

Helsingfors polis nekar till all form av kännedom om den olagliga företagsverksamheten.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro