ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk polis utökar dna-utbytet med andra länder

Valerie Kaspersen · 27 Maj 2018
Uppdaterad 27 Maj 2018
Samarbetet med Danmark har varit till stor hjälp.

Samarbetet med Danmark har varit till stor hjälp. Foto: Pixabay


Svensk polis har utökat sitt samarbete med andra länder. Genom att dela dna-spår från olika brottsplatser har polisen kunnat arbeta vidare med grova brott.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige har nu ett samarbete med 20 europeiska länder där bland annat Frankrike, Belgien och Luxemburg regelbundet utbyter dna för att komma vidare i brottsutredningar, rapporterar SR. – Utfallet har varit gott. Vi har fått många träffar i Frankrike som vi inledde utbyte med i höstas. De har stora dna-register så vi fick många träffar mot dem. Vi fick också en hel del träffar mot Danmark och mot Belgien som vi också inledde samarbete med nyligen. I Luxemburg fick vi ett par stycken träffar men de har inte så stort register så det är inte så konstigt att det inte blev fler träffar, säger Christina Widén, forensiker vid Nationellt forensiskt centrum, till SR.

Med hjälp av dna-utbytet kan man nu se att många av de personerna polisen har fått träff på i Sverige även är kriminellt aktiva i andra länder.

– Nittio procent av alla spår som finns i det svenska dna-registret kommer från brottsplatser där det skett stölder och inbrott. Det kan också ha skett stölder av fordon, skadegörelse, eller hemfridsbrott. Så det gör att vi får flest träffar på spår från sådana brottsplatser, säger Christina Widén till SR.

LÄS MER
Nej, det finns inte insekts-dna i insulinsprutor

Utbytet är ett viktigt hjälpmedel för polisen. Bland annat har samarbetet med Danmark varit lyckat då de har ett stort register.

– Det var alltså svenska brottsplatsspår som gav träff mot en person i det danska registret och som Danmark har och vet identiteten på. Det betyder att svensk polis nu kan begära ut identiteten på, säger Christina Widén till SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro