ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk robotopera har premiär på KTH

Aron Andersson · 1 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Robocygne - dansande robotsvan som utvecklats på Mälardalens högskola i samarbete med Åsa Unander-Scharin.

Robocygne - dansande robotsvan som utvecklats på Mälardalens högskola i samarbete med Åsa Unander-Scharin. Foto: Elias Lindén


klar

Artikellänk är kopierad

En robotsvan som dansar till en sjungande skrotdocka. Snart har Opera Mecatronica premiär på KTH.Den 18 november är det premiär för en teknikopera på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Där kommer en robotsvan och en sjungande skrotmarionett att trängas med bland annat ett kopparträd och en elektromekanisk minibalett.– Det är åtta olika koreografiska, musikaliska installationer med dansande robotar, säger Åsa Unander-Scharin, koreograf.Hon har tidigare skrivit avhandlingen "Mänsklig mekanik och besjälade maskiner – om koreografiska perspektiv på mänskliga kvaliteter i kroppars rörelser", och har tillsammans med Carl Unander-Scharin, tonsättare och sångare, nu skapat robotoperan.– Vi har hållit på med detta i tio, tolv år. Två av verken har premiär nu, säger hon. Den stora drivkraften är, som hon uttrycker det, "att besjäla tingen".Redan på årets bokmässa i Göteborg gjorde robotsvanen ett första och uppskattat framträdande.– Folk blev berörda av dess darrande försök att bli en ballerina. En del får tårar i ögonen och kan identifiera sig med kroppen, fast det är en robotkropp. Det brukar kallas kinestetisk empati.Opera Mecatronica kommer att äga rum i reaktorhallen R1 på KTH med fyra föreställningar om dagen den 18–21 november.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro