ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk satellit-duo ska dansa i rymden

Ola Jacobsen · 28 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Staffan Persson och Mattias Persson med modersatelliten Mango.

Staffan Persson och Mattias Persson med modersatelliten Mango. Foto: Theresia Viska


klar

Artikellänk är kopierad

Klockan 15.42.15 den 5 februari smäller det i kosmodromen på den ryska Dombarovskybasen. Ombord på en ombyggd sovjetisk före detta kärnvapenrobot finns de svenska satelliterna Mango och Tango.

I dag står de i renrummet på bottenvåningen på Rymdbolagets kontor i Solna och väntar på att ett försenat franskt instrument ska monteras.

Prismaprojektet, där Mango och Tango ingår, ska visa hur man kan flyga i formation med hög precision i omloppsbana runt jorden. Den kunskapen ska användas inför bygget av nästa stora radioteleskop.– Mango och Tango ska utföra en sorts dans i rymden, säger Staffan Persson, projektledare för Rymdbolagets Prismaprojekt.

Genom att använda flera satelliter som ligger i formation kan man bygga kraftfulla radioteleskop. Genom att öka precisionen i hur satelliterna positioneras mot varandra ökas noggrannheten, eller upplösningen, av instrumentet. Det är den precisionsökningen som prismaprojektet ska öka kunskapen om. – Ett annat syfte med Prisma är att lära sig om automatisk inspektion och dockning av andra satelliter. Till exempel att docka en framdrivningsmodul med en kommunikationssatellit i omloppsbana och på det sättet öka gångtiden med 10–12 år, säger Mathias Persson, försäljningschef på Ecaps som har levererat ett av bränslesystem till Prisma.

Tango är stor som en större resväska och saknar egna motorer. Mango är fem gånger större och har tre olika motorsystem. Tillsammans ska läggas i en bana 700 kilometer ovanför jorden. Det är ett oreglerat område vilket betyder att vad som helst kan hända. Men Rymdbolaget är inte oroliga.– Man räknar helt krasst med att sannolikheten är så liten att man ska krocka att man har valt att inte reglera det området, säger Staffan.

I satellitsammanhang är Mango och Tango små. Sverige har också rykte om sig att göra små och kostnadseffektiva satelliter. – Våra lokaler tillåter inte att bygga så mycket större satelliter, men det är även vår målsättning att bygga litet och lätt, säger Staffan Persson.

Om ett år och 250 miljoner kronor är det hela över. Mango och Tango lämnas åt sitt öde i sin bana runt jorden.

•• Vad är det som lockar med rymden?– Dels är det höga krav på tillförlitlighet och teknologinivå. Man får jobba med spjutspetsteknik. Men jag är också fascinerad av rymden, det är en inspirerade miljö helt enkelt. Att vara del av att fånga mer förståelse för människans plats i det här sammanhanget, säger Mathias Persson.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro