ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk skådis åtalas av USA:s finansinspektion – står bakom falska nyheter

Hugo Ewald · 12 Apr 2017
Uppdaterad 12 Apr 2017
17 av de företag och personer som åtalas har gått med på förlikning och betalat totalt närmare 45 miljoner svenska kronor.

17 av de företag och personer som åtalas har gått med på förlikning och betalat totalt närmare 45 miljoner svenska kronor. Foto: Alamy/IBL


En svensk skådespelare åtalas av USA:s finansinspektion för att ha stått bakom falska nyheter och analyser med syfte att lyfta särskilda aktiekurser. Totalt 27 individer och företag ska ha publicerat hundratals falska artiklar.

klar

Artikellänk är kopierad

USA:s finansinspektion, SEC, tar till med hårdhandskarna mot falska nyheter. Det meddelade myndigheten i ett pressmeddelande under tisdagen. Totalt 27 företag och individer åtalas för att stå bakom misstänkt manipulering av aktiekurser.

Enligt SEC ska flera personer och företag ha hyrt kommunikations- och reklamfirmor med syfte att skapa publicitet för sina aktier. Detta ska ha gjorts genom betalda skribenter som publicerat vinklade eller falska nyheter om företagen under täckmanteln att de var oberoende analytiker och inte betalda av företagen. Enligt SEC rör det sig om över 250 artiklar med direkt falskt innehåll där det heller står tydligt att skribenten är betald av företaget bakom.

En av de som åtalas är en svensk musiker och skådespelare. Kvinnan ska genom sitt företag ha rekryterat skribenter med syfte att skriva positivt om olika företag för betalning. Den 6 oktober 2011 ska till exempel kvinnan ha skickat e-post till en skribent och sagt att hennes företag letar efter inflytelserika bloggare som kan skriva ”betalda och obetalda texter om företag”.

Kvinnan ska ha tagit betalt i aktieoptioner och skött den dagliga verksamheten under två och ett halvt års tid. Detta ska ha skett fram till och med 2014. Flera av artiklarna ligger fortfarande uppe på nätet.

17 av de företag och personer som åtalas har gått med på förlikning och betalat totalt närmare 45 miljoner svenska kronor.

Det här är inte första gången den svenska skådespelaren hamnat i grupper för att ha stått bakom falska artiklar. 2014 stämdes hon av personer som köpt aktier av ett företag som skådespelaren lyft genom betalda artiklar, enligt dokument Metro tagit del av.

Metro har sökt den svenska skådespelaren.

LÄS MER
Polisen varnar för ny bluff: falsk läkare och polis vill lura äldre
klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro