ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk soldat död under militärövning

Jesper Lindqvist · 25 Mar 2019
Uppdaterad 25 Mar 2019
En svensk soldat omkom i samband med militärövningen Northern Wind.

En svensk soldat omkom i samband med militärövningen Northern Wind. Foto: Naina Helen Jåma/TT


Under militärövningen Northern Wind inträffade en olycka under natten mot måndag. I samband med olyckan omkom en svensk soldat. "Det är ju naturligtvis allvarligt och djupt beklagligt" säger försvarsminister Peter Hultqvist till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Under mars genomförs militärövningen Northern Wind utanför Överkalix i Norrbotten. I övningen deltar cirka 10 000 personer, varav 3000 är svenskar.

Det var i samband med övningen som polis och ambulans fick ett larm strax före klockan 01.00, natten till måndag. Det visade sig att en olycka hade skett med ett pansarfordon, varpå en svensk soldat omkom.

Enligt TT ska sju personer ha varit inblandade i olyckan, men utöver den förolyckade soldaten ska ingen ha skadats.

– Det rör sig om en svensk soldat. Vi satte in våra egna sjukvårdsresurser direkt på platsen och sen tillkallades ambulans och polis också naturligtvis, säger Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten, till Expressen.

USA och Storbritannien deltar i Northern Wind

Under morgonen kommenterade även försvarsminister Peter Hultqvist dödsolyckan i samband med militärövningen.

– Det är ju naturligtvis allvarligt och djupt beklagligt. Tankarna går ju närmast till den drabbade soldaten och dess anhöriga, säger han till Expressen.

Enligt Försvarsmakten var endast svensk personal inblandade i olyckan.

Utöver de 3000 svenskarna deltar även 4600 norrmän i militärövningen Northern Wind, vilket är den största norska militära närvaron i Sverige någonsin. Även 1500 finländare och militär personal från Storbritannien och USA deltar.

– Det är en del av ett mer långtgående samarbete med väldigt nära partners och det skickar en stark säkerhetspolitisk signal, säger Peter Hultqvist till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro