ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk-somalisk terrorledare hotar Kenya med attacker

Fredrik Hielscher · 23 Maj 2014
Uppdaterad 23 Maj 2014

Den svensk-somaliske Sheikh Fuad Mohamed Qalaf, också kallad Fuad Shangole, är en av ledarna bakom den fruktade terrorgruppen al-Shabab i Somalia. Nu hotar han med självmordsattacker mot Kenya.

klar

Artikellänk är kopierad

al-Shabab-soldater tränar i Somalia.
al-Shabab-soldater tränar i Somalia.Foto: TT

– Kenyaner, vänta er tonåriga muslimska självmordsbombare, explosioner och strider, sa han i ett tal som sändes i en av al-Shababs radiokanaler i Somalias huvudstad Mogadishu i går, skriver International Business Times.

al-Shabab har vid upprepade tillfällen slagit till mot det östafrikanska landet som hämnd för Kenyas truppnärvaro i Somalia.

Det var också terrorgruppen som låg bakom belägringen av köpscentret Westgate i huvudstaden Nairobi i september i fjol dör 67 människor dödades.  

Kenyanska myndigheter har ännu inte kommenterat al-Shababs senaste utspel.

I talet hotade Fuad Shangole också med attacker mot grannlandet Uganda som deltar i den Afrikanska Unionens fredsbevarnade insats i landet för att bekämpa terrorgruppen.

Fuad Shangole är svensk medborgare och var på 1990-talet imam i Rinkeby i västra Stockholm, innan han senare blev en av gruppen al-Shababs högst rankade ledare.

USA har utfärdat en belöning på fem miljoner dollar, motsvarande drygt 30 miljioner kronor, till den som lämnar information om var Fuad Shangole befinner sig, skriver tidningen Geeska Afrika på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hielscher
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro