ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk studie: Öl skyddar kvinnor mot hjärtinfarkt

Johan Wikén · 11 Sep 2015
Uppdaterad 11 Sep 2015
Det gäller att dricka måttligt, annars ökar risken igen.

Det gäller att dricka måttligt, annars ökar risken igen. Foto: Alamy


Kvinnor som dricker måttligt med öl har lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det visar en stor studie från Göteborgs universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Öl kan vara bra för hjärtat, men endast i måttliga mängder. Enligt studien från Göteborgs universitet löper kvinnor som dricker öl högst ett par gånger i veckan 30 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt – i jämförelse med de som inte dricker alls och storkonsumerare.

– Det stämmer, men man måste alltid tänka på alla andra faktorer, säger Dominique Hange, doktor och specialist i allmänmedicin vid Sahlgrenska akademin, som har varit med och gjort de nya upptäckterna.

LÄS MER: Läkaren: Därför kissar du mer när du dricker alkohol

I studien, som påbörjades 1968, har forskarna följt 1 500 medelålders kvinnor och samlat data om alkoholvanor och förekomsten av olika sjukdomar.

– Det som är speciellt med det här är att det är så pass lång tid vi har undersökt dem. Vi har följt dem i 40 år, säger Dominique Hange.

Deras studie publicerades i den vetenskapliga tidskriften Scandinavian journal of primary health care för några veckor sedan.

– Även tidigare forskning tyder på att alkohol i måttlig mängd kan ha viss skyddande effekt, men det råder fortfarande osäkerhet om det verkligen är så. Våra resultat har kontrollerats mot andra riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom vilket stärker fyndet, säger Dominique Hange.

►LÄS MER: Jag dricker inte alkohol – men älskar att festa

Forskarna kunde också slå fast att kvinnor med hög spritkonsumtion har 50 procent högre risk att dö i cancer jämfört med de som dricker måttligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro