ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk studie: Större risk för cancer om du är lång

Johan Wikén · 2 Okt 2015
Uppdaterad 2 Okt 2015
Forskare har hittat ett samband mellan kroppslängd och cancerrisk.

Forskare har hittat ett samband mellan kroppslängd och cancerrisk. Foto: Alamy/Arkiv


Det finns ett samband mellan människors längd och sannolikheten att de drabbas av cancer. Ju längre desto större cancerrisk. Det visar en studie från Karolinska institutet.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskarna vid Karolinska institutet i Stockholm har undersökt 5,5 miljoner svenskar som är födda mellan 1938 och 1991. De kom fram till att längre personer löper större risk att få cancer. Bland kvinnor ökade risken med 18 procent för varje decimeter och för män med elva procent, rapporterar The Guardian.

Även om längden verkar ha inverkan på sannolikheten för cancer så är rökning, fetma och dålig kost en större riskfaktor.

LÄS MER: Komikern Christine Meltzers starka inlägg om cancer hyllas av tusentals

Det tydligaste resultatet från studien var att risken för hudcancer ökade med kroppslängden, hela 30 procent för varje decimeter.

Det är oklart varför längden spelar roll. Men det finns olika teorier.

– En är att långa människor har ett större antal celler i kroppen som rent potentiellt skulle kunna utvecklas till cancer. Det kan också vara att längre människor har ett högre energiintag som tidigare har visat sig ha koppling till cancerrisk, säger Emelie Benyi, forskare vid Karolinska institutet, enligt The Guardian.

Studien visar dock inte huruvida långa personer löper större risk att dö av cancer.

►LÄS MER: Forskning: Därför är vissa personer fetare än andra

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro