ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk teknik är glödhet i USA

Ola Jacobsen · 7 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
I röret på Cortus försöksanläggning är det 1 050 grader varmt. Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA.

I röret på Cortus försöksanläggning är det 1 050 grader varmt. Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA. Foto: Cortus


klar

Artikellänk är kopierad

Den svenskamerikanska handelskammaren har varit på Sverigebesök för att köpa svensk miljöteknik för Obamas stödmiljarder. ”Svenska företag har ett försprång nu, men de måste agera snabbt”.

– Fram till nu har inte USA varit särskilt intresserat av energieffektivsering. Med Obama har vi för första gången fått ett stort internationellt program för energiproduktion med sol, vind och biomassa, säger Peter Peyser på Blank Rome Government Relations.

Delstaten Michigan, med 10 miljoner invånare, har förlorat 900 000 jobb de senaste tio åren. Nu satsar staten hårt på att ersätta den blödande bilindustrin med en gigantisk satsning på miljöteknik. – Till Obamas miljarder skjuter både industrin och staten Michigan till medel enligt svensk modell, säger Lennart Johansson, svensk generalkonsul i Detroit.

Även icke-amerikanska företag kan få del av pengarna. Målet är att Michigan ska bli centrum för utveckling av miljöteknik. – Vi letar efter svenska företag och personer med kunskap inom bioenergi, solenergi, batterier, avancerade material och kolfiberteknologi, säger Johansson.

Svenskarnas största hinder är deras egen blygsamhet. I alla fall enligt Ross Harding, chef för affärutvecklaren Energy Launch Partners i Georgia, USA. – Greentech är inte en trend, det är en fullständig förändring på alla plan. Svenska företag har ett försprång nu, men de måste agera snabbt.

... men Kina före USA i kön till svensk bioenergi

Stockholmsföretaget Cortus är ett av de företag som den svenskamerikanska delegationen vill locka till USA. Företaget har tagit fram en process där de förgasar biobränsle till en gas med högt värmevärde.

– Vi kan tillverka el av biomassa med en verkningsgrad på 35 procent. Med dagens metoder kan man uppnå 25 procents verkningsgrad under optimala förhållanden, säger Rolf Ljunggren, vd på Cortus.

– Det låter kanske lite galet men vi kommer att gå till Kina före USA. Där finns en likviditet och där finns drivkrafter som inte existerar någon annanstans.  Ola Jacobsen

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro