ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svensk uppfinnare blåst på ersättning

TT · 25 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har tjänat 1,3 miljarder kronor på en stol som skyddar mot nackskador. Den anställde uppfinnaren har inte fått något. Nu stäms företaget.

En anställd som uppfinner en produkt åt sin arbetsgivare har laglig rätt till ersättning. Men enligt experter på området är det ovanligt att arbetsgivaren betalar något. Det krävs ofta att den anställde drar fallet inför domstol eller skiljenämnd och då med framgång, skriver Sif-tidningen.– De flesta uppfinnare som driver process mot sin arbetsgivare får höga ersättningar, ofta miljonbelopp. Och då ska man komma ihåg att arbetsgivarna i nästan samtliga fall inte vill betala något alls, säger Sune Hilstad, ofta anlitad skiljeman i Industrins uppfinnarnämnd, till Sif-tidningen. Det är dit fackföreningen Sif för sin medlems räkning vänt sig för att få rätt mot Autoliv.Enligt statliga forskningsmyndigheten Vinnova, som berömt Autolivs stol som en av svensk industris stora uppfinningar de senaste åren, har Autoliv under en tioårsperiod tjänat ungefär 1,3 miljarder kronor på bilstol inklusive nackstöd.– Jag vet inte, det är väl hårklyverier vad som är uppfinningar och vad som är konstruktion, säger Autolivs utvecklingschef Ola Boström till tidningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro