ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Akademien: Inget Nobelpris i litteratur 2018

Gustaf Larsson · 4 Maj 2018
Uppdaterad 4 Maj 2018
Svenska Akademien har lämnat ett besked om årets Nobelpris.

Svenska Akademien har lämnat ett besked om årets Nobelpris. Foto: Wikimedia/IBL


Under fredagsmorgonen gav Svenska Akademien ett besked om årets Nobelpris i litteratur. Det blir ingen pristagare 2018, i stället kommer två pris att delas ut 2019.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag kom ett pressmeddelande från Svenska Akademien, där de avslöjar att det inte blir något Nobelpris 2018.

”Svenska Akademien skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur”, skriver Svenska Akademien, samtidigt som de avslöjar att det blir två pristagare 2019.

LÄS MER
Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

På torsdagen hade Svenska Akademien ett möte tillsammans med Nobelstiftelsen där årets Nobelpris i litteratur avhandlades.

”Beslutet har fattats mot bakgrund av en numerärt försvagad Akademi och av ett minskat förtroende för Akademien i omvärlden. Prisarbetet har kommit långt och fortsätter under året som tidigare, men det är nödvändigt att Akademien får tid att återställa sin fulla styrka, engagera ett större antal aktiva ledamöter och återskapa förtroendet för sin verksamhet innan nästa litteraturpristagare utses”, skriver ledamöterna i ett gemensamt pressmeddelande.

Efter Akademiens svåra kris har det spekulerats i huruvida det blir ett Nobelpris i litteratur eller inte. Priset har delats ut sedan 1901, med några års uppehåll under första och andra världskriget.

LÄS MER
Ekobrottsmyndigheten utreder Svenska Akademien

Anders Olsson är tillförordnad ständig sekreterare. Så här kommenterar han beslutet:

”Svenska Akademiens aktiva ledamöter är naturligtvis fullt medvetna om att den nuvarande förtroendekrisen ställer höga krav på ett långsiktigt och kraftfullt förändringsarbete”, säger han i pressmeddelandet och fortsätter:

”Vi finner det nödvändigt att skapa tidsrum för att återställa det allmänna förtroendet för Akademien innan nästa Nobelpristagare utses. Detta av respekt för såväl hittillsvarande som framtida litteraturpristagare, för Nobelstiftelsen och för omvärlden i övrigt”.

Diskussionen har bland annat handlat om att det nu endast sitter tio aktiva ledamöter i Akademien, och att det enligt stadgarna krävs minst 12 ledamöter för att fatta ett beslut.

Texten uppdateras

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro