ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Anders, 51, välkomnar flyktingar till Oslo

Åsa Larsson · 13 Nov 2015
Uppdaterad 13 Nov 2015
Anders Ohlson har bott i Norge sedan 2007 och hjälper nu flyktingar genom gruppen Refugees welcome.

Anders Ohlson har bott i Norge sedan 2007 och hjälper nu flyktingar genom gruppen Refugees welcome. Foto: Montage/TT/Privat


Hans mamma var krigsbarn från Finland och när Anders Ohlson såg de asylsökande i Oslo så var det helt självklart för honom att börja hjälpa till.

klar

Artikellänk är kopierad

Den första som asylsökare möter i Oslo är ofta svenska Anders, 51.

Så lyder Nettavisens rubrik till artikeln om Anders Ohlson som hjälper till att välkomna flyktingar via Refugees welcome i Norge.

Ohlsons mamma var krigsbarn och kom till Sverige från Finland när hon var liten. Farfar hjälpte norska flyktingar i gränstrakterna i Värmland. För Anders är det självklart att hjälpa flyktingar i dag.

– Om vi har viljan så kan vi lösa detta. Flyktingarna kommer för att suga ut vår välfärd, säger en del här i Norge. Herregud, de som kommer vet knappt var de är. De säger att "Where am I" och "when can I start to work?" – det är de vanligaste frågorna jag får, säger Anders Ohlson till Metro.►LÄS MER: Kyrka och moské hjälps åt att ta emot flyktingar Norge tar emot mycket färre flyktingar än Sverige – man räknar med 30 000 nästa år, vilket är en tredjedel av vad man brukar ta emot.

Vad är skillnaden mellan Sverige och Norge när det gäller synen på flyktingmottagandet?

– Norge har inte tradition av att vara ett invandrarland som Sverige. Här är det till exempel hos polisen du söker asyl, det är inget civilt departement som möter flyktingarna.►LÄS MER: Så kan du hjälpa till – här är volontärinsatserna Kommunerna i Norge kan vägra att ta emot flyktingarna och i början av oktober meddelades att asylsökande ska kunna utvisas efter fem år om läget i hemlandet förbättrats.

Vad är lika upplever du?

– Vild hets på nätet.►LÄS MER: Flyktingar får förtur i bostadskön – nu hotas ansvariga politiker Anders flyttade från Sverige till Norge 2007 och jobbar på en speditionsfirma. Han bor mitt emellan bussterminalen och Polisens utlänningsenhet (PU) – länge det enda stället i hela Norge där man kunde söka asyl.

– Då är det svårt att sitta hemma och käka chips, samtidigt som det kanske går en familj med fyra barn som försöker hitta fram utanför.►LÄS MER: Arg bussförare skällde ut flyktingar Han gick med i Refugees welcome – en Facebook-grupp som vuxit från några hundra medlemmar till över 85 000.  Tillsammans hjälps de åt att möta upp flyktingar som anländer till Oslo.

– Poliserna är professionella, de är inte vänliga. Vi  välkomnar folk på ett vänligt sätt och ser till att de inte får ett traumatiskt första intryck av Norge, berättar Anders.

Här kan du läsa Nettavisens reportage om Anders och Refugees welcome-rörelsen i Norge.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro