ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska barnfamiljer har det sämst i Norden

TT · 4 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Barnfamiljer i Norge och Island har det bättre ställt än i Sverige. Lägst inkomster har ensamstående med barn i Sverige.

Den nordiska modellen ger på det stora hela barnfamiljerna samma trygghetssystem oavsett vilket av de fem länderna de bor i. Alla får barnbidrag, föräldrapenning och tillgång till barnomsorg. Men det betyder inte att de ekonomiska förutsättningarna är likvärdiga, visar tydligt statistik från Nordisk socialstatistisk kommitté.

Island och Norge ligger klart före de övriga länderna när det gäller genomsnittlig disponibel inkomst för alla typer av familjer. I botten har Sverige parkerat och allra sämst ställt är det för ensamstående med barn och för familjer med tre barn eller fler. En ensamstående mamma med barn i Norge har i köpkraft mätt till exempel cirka 50 000 kronor mer att röra sig med än motsvarande mamma i Sverige.

De isländska männen toppar den nordiska listan över uttag av föräldradagar. Men att islänningarna är så jämställda beror på att landet infört en kvotering som ger vardera föräldern en tredjedel av dagarna. Utan kvotering tar de svenska männen ut drygt 21 procent av föräldradagarna. I Danmark och Finland är motsvarande siffra drygt 6 procent.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro