ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Charlotte ny chef för Rädda Barnen

Katarina Matsson · 21 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Charlotte Petri Gornitzka är skeptisk till den svenska skoldebatten. – Det diskuteras mycket kring hur en bra skola ska vara, och då står på något sätt kunskap i kontrast till inflytande. Man pratar om flumskolan och jag är lite rädd att man med det menar att nu är det bara rektor som ska bestämma, säger hon. 

Charlotte Petri Gornitzka är skeptisk till den svenska skoldebatten. – Det diskuteras mycket kring hur en bra skola ska vara, och då står på något sätt kunskap i kontrast till inflytande. Man pratar om flumskolan och jag är lite rädd att man med det menar att nu är det bara rektor som ska bestämma, säger hon.  Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Lotta Imberg

CHEFSPOST. Hon fick sitt första chefsjobb vid 25. Nu har Charlotte Petri Gornitzka i tuff konkurrens gått från generalsekreterare för svenska Rädda Barnen till chef för Rädda Barnen i hela världen.

Du är utbildad skådespelare på Calle Flygares teaterskola. Hur går man därifrån till chef för Internationella Rädda Barnen?– I grunden är jag mer pedagog och drivs av att människor möts och utvecklas. Jag hade inget behov av att stå där med allt ljus på mig. Samtidigt är skådespelarutbildning ett bra verktyg att ha, för nog katten vågar jag ställa mig och tala inför andra, och jag har fått verktyg att förstå vilka människor jag träffar.

Du har själv ett funktions-hindrat barn, hur har det påverkat dig i ditt arbete för Rädda Barnen?– Det     har mer påverkat mig i intresset för de här frågorna. Jag jobbade i Röda korset innan, och anledningen till att jag sökte mig hit var att jag i mitt privata liv hade sett behovet av att människor förstår barns rättigheter. Här på Rädda Barnen har jag varit noga med att inte vara mer intresserad av funktionshinder än av någon annan problematik.

Du är själv uppväxt som sladdbarn på Lidingö. Hur har det påverkat dig?– För mig tog det lite längre tid än för många andra, tycker jag, att se att världen inte såg ut så. Det var viktigt att lämna Lidingö och komma ut i världen och få egna barn och se att det inte är Lidingö som är normen. Men jag har haft nytta av det också. Jag klarar av att vara i många olika miljöer i dag.

Du är första kvinna på posten, hur känns det?– Det känns självklart. Jag är egentligen nummer 2. Den första var kvinnan som startade Rädda Barnen 1919.

Vilken är den viktigaste frågan just nu?– Det är nog att barn får gå i skolan som på något sätt är punkten där man kan göra så mycket mer.

Vad är den viktigaste frågan för barn i Sverige?– När det gäller problem att arbeta med så tror jag att det är psykosocial hälsa.

Vad kan Sverige göra?– Fortsätta att sprida kunskap om effekterna av anti-aga-lagstiftningen som vi har haft i snart 30 år. Jag tycker också att vi kan fortsätta att sprida tanken om barnombudsmän, att man behöver instanser som är lite av  barnrättsadvokater.

I klimatdebatten påtalas att växthuseffekten leder till konflikter och naturkatastrofer. Nu ska du börja pendla till London, hur känns det?– Det är klart att jag inte bidrar positivt genom att flyga till London. Men jag bidrar på annat sätt, för att barn ska få rätt till sin framtida miljö.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro