ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska delfiner väljer favoritfisk med sonar

Tomas Lundin · 27 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Delfiner på Kolmårdens djurpark skjuter prick med ultraljud för att få sin favoritfisk. – Delfiner kan göra mer med ultraljud än vad vi kan, säger Josefin Starkhammar, doktorand på Lunds universitet.

Ett experiment på Kolmårdens Delfinarium håller på att sudda ut gränserna mellan människa, dator och delfin.

Tre delfiner har fått öva på att använda en plastskärm med 16 vattemikrofoner för att rita och välja sin favoritfisk.

– Delfinernas "sonar" är en smal stråle som bara kommer till en viss punkt. Den kan de använda för att rita på skärmen, precis som vi ritar i paint i datorn, säger Josefin Starkhammar, doktorand på Lunds Universitet.

Skärmen kan också används för att projicera bilder av fiskar. Delfinerna kan sen välja vilken fisk de vill ha genom att "klicka" på den. Då ljuder en inlärd belöningssignal och delfinen kan simma bort till tränaren och få en fisk.

– Än så länge är vi inte övertygade om att de medvetet väljer sin favoritfisk, men vi tror att en delfin, Ariel, har förkärlek för en sorts fisk, säger Josefin Starkhammar.

Nästa steg är att delfinerna ska kunna ställas inför fler val. Till exempel ska de kunna välja om de vill köra ritprogrammet eller matprogrammet.

Systemet kallas ELVIS (Ecolocation Visualisation and Interface System) och i framtiden hoppas man att det kan leda till bättre försåelse för delfiners sonar, vilket i sin tur kan leda till säkrare fiskeredskap.

– Alllt man lär sig är till fördel för delfinerna, men vi kan lära oss av dem också, säger Josefin Starkhammar.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro