ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Djurambulansen: Inte en till varm hund i bilen

Tomas Lundin · 21 Aug 2015
Uppdaterad 21 Aug 2015

Jag tog ju bara en fika”. Nu har Svenska Djurambulansen tröttnat på alla ursäkter från folk som lämnar sina hundar i bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: All Over Press

”Ekvationen är så enkel: 

Varmt ute?

Read my lips.

Lämna inga djur i bilen”

Så skriver Svenska Djurambulansen i ett Facebookinlägg som redan delats över två tusen personer på Facebook sedan det postades på fredagsförmiddagen. Trots otaliga larm och tidningsartiklar fortsätter folk att lämna sina hundar i bilen. På torsdagen räddades sex hundar ur en stekhet bil. Tre av dem kämpar för sina liv på intensivvårdsavdelning.

– Vi går ut med det här varje år, varje vecka, men det når fan inte fram, säger Johan Calmestrand på Svenska Djurambulansen till Metro. 

”Herregud, jag tog ju bara en fika” eller ”Min bil står ju i skuggan” är vanliga ursäkter från hundägare, som inte förstår eller vill förstå att bilen blir en dödsfälla för en hund även under korta stopp.

► LÄS MER: Så varmt blir det i bilen vid 20 grader Under en molnig dag med 20 grader i luften kan temperaturen snabbt stiga till dödliga grader inne i bilen. Hundar kan inte svettas som vi, börjar flåsa och blir snabbt utmattade och överhettade. Enligt en studie från Nya Zeeland räcker det med 20 minuter och 49 grader för att en hund ska få livshotande skador. 

– Även på hundtävlingar där det är verkliga hundmänniskor lämnas hundar kvar i bilen, berättar Johan Calmestrand.

Att lämna en glipa i fönstret eller takluckan räcker inte, menar han. Dessutom finns det andra faror med att lämna hunden i bilen. Häromdagen slog en tjuv in rutan och stal en hund ur en stillastående bil, berättar Johan Calmestrand. ► LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil

Inlägget på Facebook har nu nått tusentals svenskar – förhoppningsvis undviker i alla fall de att lämna hunden i bilen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro