ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska e-sportstjärnan: Läkarna säger åt mig att sluta spela

Simon krona · 16 Nov 2016
Uppdaterad 24 Nov 2016
Anton ”Zanster Dahlström vann svenska mästerskapen i Starcraft 2 både 2014 och 2015.

Anton ”Zanster Dahlström vann svenska mästerskapen i Starcraft 2 både 2014 och 2015. Foto: Tom Bramler


Under en normal Starcraft 2-match klickar Anton Zanster” Dahlström ungefär 5 gånger per sekund. Efter fem år med spelet har det börjat sätta sina spår i hans händer. ”Man får ju alltid höra det från läkarna – de säger åt mig att sluta spela”, säger 19-åringen.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter att ha blivit svensk mästare två år på raken ska han nu representera Sverige i de nordiska mästerskapen på Dreamhack den 24 november.

Anton ”Zanster” Dahlström lever på att spela strategispelet Starcraft 2 som är känt för att vara en av de mest intensiva e-sporterna. Under matcherna som kan pågå i 40 minuter vardera utför proffsen ungefär 3-6 kommandon varje sekund i spelet. För Zansters del har det inneburit stora skadeproblem.

– Jag började få ont i handleden och fingrarna. När det var som värst tog jag en paus från Starcraft och började lägga om min livsstil så att jag fick bättre hållning och tränade mer fysiskt, säger han.

► LÄS MER: 5 skäl till varför du ska bry dig om e-sport

I dag spelar han maximalt åtta timmar per dag – en gräns han ibland kunde passera innan handen började krångla.

– Man får ju alltid höra det från läkarna – de säger åt mig att sluta spela eller att spela mindre. Men när jag har förklarat min situation kommer vi alltid fram till en kompromiss.

► LÄS MER: E-sportstjärnan ”Loda” om nya laget: ”Vi bygger från grunden”

Efter att ha besökt en sjukgymnast och fått bättre hållning är Zansters hand i högform – något som kan behövas inför det nordiska mästerskapet på Dreamhack där han bland annat ställs mot den norske världsspelaren Jens ”Snute” Aasgaard.

– Det är väldigt viktigt för mig att vinna det såklart. Mitt mål är att komma i så bra form som möjligt inför 2017 då WCS-säsongen (World Campionship Series, reds. anm.) drar igång. Att vinna nordiska mästerskapet är ett delmål för att nå dit.

► LÄS MER: HeatoN: ”Riksidrottsförbundet, erkänn e-sporten som en sport

Jag har hört att du lyssnade på Rocky-låten under SM-finalen i E-sport. Är det ett drag du kommer återanvända den här gången?

– Haha, ja musik påverkar ju ens känsloläge en del. Det tror jag kan vara användbart om man är frustrerad eller upprörd. Om jag förlorar en match byter jag till något mer positivt-aggressivt som Rocky eller 50 Cent och ställer om.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon krona
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro