ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska elever halkar efter

Johan Nylander · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Jämfört med elever i andra länder halkar de svenska barnen efter. Dagens Nyheters granskning visar att segregering är en stor bov i dramat.

Svenskarna brukade vara bland världens mest välutbildade folk. Men dagens elever rasar på internationella rankingar, framför allt i matematik och naturvetenskap.

Trots att allt mer pengar läggs på varje elev och allt fler specialpedagoger rekryteras har de svenska eleverna fallit under snittet i OECD.

Hur kunde det bli så?

Dagens Nyheters granskning visar att segregering till stor del ligger bakom tappet. En elevs familjebakgrund har stor betydelse för studieresultaten.

– Vi ser att socioekonomiska faktorer får allt större betydelse i Sverige. Pisa-undersökningen visar att föräldrarnas bakgrund har lika stor betydelse i dag för resultaten i Sverige som det har i Tyskland och USA. Då ska man komma ihåg att USA har ett hårt segregerat skolsystem. Det är uppseendeväckande, säger Magnus Oskarsson, skolforskare vid Mittuniversitetet, till DN.

Barn till föräldrar med högskoleutbildning får i snitt betydligt bättre resultat än de elever vars föräldrar endast har gymnasieutbildning. Det finns hög korrelation mellan områden med hög arbetslöshet och invandring och sämre provresultat, framhåller tidningen.

År 2000 låg prislappen per elev på 55.400 kronor. 2011 hade det stigit till 87.500. Det motsvarar en ökning på 31 procent justerat för inflation, skriver DN.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro