ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska fansen gjorde Berlin gult – här är 5 VM-städer vi aldrig glömmer

Filip Häggberg · 18 Jun 2018
Uppdaterad 18 Jun 2018
Till vänster ser vi Fredrik Ljungberg och Kim Källström fira målet mot Paraguay 2006. Till höger Arena da Amazonia i Manaus.

Till vänster ser vi Fredrik Ljungberg och Kim Källström fira målet mot Paraguay 2006. Till höger Arena da Amazonia i Manaus. Foto: Getty Images/Portal da Copa/Wikimedia


Sommarens världsmästerskap i Ryssland är det 21:a i ordningen. Genom åren har hundratals städer stått som värd för VM-matcher – här är fem som vi kommer ihåg lite extra.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Pontiac, USA 1994

”Nu firar vi midsommar i Pontiac Silverdome!”. Nej, det ska vi inte alls göra, tänker ni. Vad är ens Pontiac Silverdome? Året var 1994 och Sveriges herrlandslag i fotboll skulle spela sin andra gruppspelsmatch i fotbolls-VM på arenan. I premiären hade det bara blivit ett kryss mot Kamerun – nu var en seger mot Ryssland nödvändig.

Sverige vann med 3-1, tog sig vidare från gruppspelet och resten är, som man säger, historia.

Citatet då? Matchen spelades på midsommarafton och den lyriska kommentatorn Arne Hegerfors myntade de klassiska orden efter att Martin Dahlin nickat in det avgörande målet.

Pontiac kanske inte är stad nummer ett på din ”bucket list” (det bor drygt 60 000 personer där), men knappt två mil därifrån finns storstaden Detroit. Så varför inte en liten avstickare till klassisk svensk mark i USA?

2. Ōita, Japan 2002

Det finns flera VM-städer som vi minns med glädje. Ōita är inte en av dem.

Staden ligger på den sydligaste av Japans fyra stora öar (Kyushu) och har bland annat det världsberömda akvariet Umitamago, men det är inte därför vi kommer ihåg den.

I VM 2002 hade Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck tagit sitt Sverige förbi England, Nigeria och Argentina i ”Dödens grupp” som gruppvinnare och ställdes mot Senegal i åttondelsfinalen. Det luktade kvartsfinal på lång väg ­­– Sverige var favoriter.

Men på Big Eye Stadium i Ōita tog Blågults VM-resa slut. I förlängningen snurrade Anders Svensson upp senegaleserna på läktaren, men skottet tog i stolpen och Henri Camara kunde i stället skicka ut Sverige ur turneringen. Besvikelsen var total, före matchen pratades det om att en ny succé, liknande den 1994, var på gång.

Fredrik Ljungbergs (till vänster) mål mot Paraguay fick de svenska fansen på Olympiastadion att explodera i glädje.
Fredrik Ljungbergs (till vänster) mål mot Paraguay fick de svenska fansen på Olympiastadion att explodera i glädje.Foto: Getty Images

3. Berlin, Tyskland 2006

Självklart dyker världsmetropolen Berlin upp i en artikel om resor. Men det handlar inte om nattklubbarna som har öppet dygnet runt, den historiska Berlinmuren eller surkål.

Det handlar om en gul vägg. Det var nämligen exakt en sådan som de svenska fansen bildade under VM-matchen mellan Sverige och Paraguay på Olympiastadion 2006. Blågult hade misslyckats med att få hål på blåbärsnationen Trinidad och Tobago i premiären och var piskat att vinna, men det såg ut att sluta 0-0 igen.

Då slängde Johan Elmander in ett inlägg, Marcus Allbäck nickade bollen vidare och Fredrik Ljungberg kunde lägga in det så förlösande 1-0-målet med pannan.

50 000 svenska supportrar skrek ut sin glädje i Berlin, så högt att det hördes ända upp till Skåne.

Olympiastadion är fortfarande hemmaarena för Hertha Berlin och används flitigt av det tyska landslaget.

 LÄS MER: 10 vackra roadtrips med tillhörande musiktips

4. Manaus, Brasilien 2014

Nästan samtliga spelorter under Brasilien-VM låg i närheten av den iögonfallande Atlantkusten på den östra sidan av landet. Vackra stränder, klarblått vatten och solbrynta semesterfirare. Manaus var – minst sagt – ett undantag. Djupt in i hjärtat av Amazonas regnskog spelades fyra gruppspelsmatcher.

Före och under mästerskapet pratades det om värmen – och luftfuktigheten. Matchen mellan Italien och England spelades i en 31-gradig temperatur och med en luftfuktighet som mätte upp till 60 procent.

Efter VM handlade snacket snarare om hur onödigt arenabygget var. Arena da Amazonia, som kostade 270 miljoner dollar att bygga, fick visserligen stå som värd för några OS-matcher 2016, men används annars som hemmaplan för Nacional som huserar i de lägre divisionerna. Av arenans drygt 40 000 platser används bara ett tusental per match.

Arena da Amazonia.
Arena da Amazonia.Foto: Portal da Copa/Wikimedia commons

5. Johannesburg, Sydafrika 2010

Här föddes den sydafrikanska fotbollen. Arenan, Soccer City Stadium, renoverades inför världsmästerskapet i landet 2010 för omkring tre miljarder kronor och stod som värd för flera klassiska matcher. Bland annat finalen, där Spanien besegrade Nederländerna, och kvartsfinalen där Ghana var en ribbträff ifrån att bli det första afrikanska laget i historien att ta sig till semifinal.

Men det är inte bara fotbollen som fått spelrum. På samma arena stod Nelson Mandela 1990 och höll sitt första tal efter att ha blivit släppt från fängelset.

Staden då? Johannesburg är landets främsta handels- och finanscenter och en knytpunkt för stora delar av Sydafrikas kommunikation. Bland turistmålen finns Apartheid-muséet som illustrerar hur landet såg ut under den perioden, såväl som resterande delar av 1900-talet.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro