ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska folket: Låt bopriserna falla

David Peterson · 28 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Två av tre svenskar tycker att bostäderna där de bor är för dyra, visar nya siffror.

Två av tre svenskar tycker att bostäderna där de bor är för dyra, visar nya siffror. Foto: TT


De senaste månaderna har experter och mäklare varnat för prisfall på bostadsmarknaden. Ett sådant hade välkomnats av två tredjedelar av svenskarna som anser att bostäderna där de bor är för dyra, visar nya siffror.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har pratats om en svalare bostadsmarknad under de senaste månaderna men risken för ett prisras bedöms som låg, enligt flera experter.

Men många svenskar hoppas att experterna har fel, enligt en undersökning från opinionsföretaget Yougov utförd på uppdrag av Metro. Drygt 40 procent av svenskarna tycker att bostäderna där de bor är värda alldeles för mycket medan 27 procent anser att priserna är något höga. Bara 7 procent tycker att de skulle kunna gå upp.

– Jag tror de flesta inser att det är problem när bostäder blir för dyra för att det kostar för mycket att komma in på marknaden. Man tycker om att göra en bra affär, att köpa en bostad för en miljon och sälja för två ett par år senare, det är kul om du är inne på marknaden. Men för unga människor är det ett jätteproblem. Vi är rädda för prisfall men jag tror att många gärna ser en långsam prissänkning, säger Gustav Ingman, doktorand på ekonomisk-historiska institutionen vid Stockholms universitet, som forskar på svenska bostadspriser mellan 1600 och idag.

I storstäderna faller bostadspriserna och i centrala Stockholm backade de med 2 procent jämfört med september månad, enligt de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik. Men bland svenskarna finns det inte någon större rädsla för ett prisfall. Bara 15 procent är oroliga medan drygt hälften av svenskarna inte tycker att det finns skäl för någon större ängslan, enligt Yougovs siffror.

– Jag tror ändå att man ska vara lite rädd för det. Vi ser att priserna sjunker nu men det är också på en historiskt hög nivå. Under ganska lång tid har bostadspriserna utvecklats snabbar än hyror, inkomster och BNP. Det verkar som att bostadspriserna har sprungit iväg från andra ekonomiska faktorer och det brukar tyda på att de kommer vända nedåt, säger Gustav Ingman.

Han tror inte att alla förstår vilka konsekvenser sänkta bostadspriser skulle kunna få på den övriga ekonomin.

– Anledningen till att IMF, Riksbanken med flera varnat för de svenska bostadspriserna är delvis att man historiskt har sett att när priserna faller så slutar människor att konsumera då skillnaden mellan skulder och tillgångar stiger. Det skapar en rädsla som gör att man håller i pengarna och hoppar över större köp. Risken är också att bostadsbyggandet avstannar. Det får negativa konsekvenser för hela Sveriges ekonomi.

Undersökningen är genomförd i Yougovs onlinepanel under perioden 17-20 november 2017. 1 524 personer har genomfört undersökningen.

2 av 3 svenskar tycker att bostäderna där de bor är överprisade:

Hälften inte oroliga för dramatiskt prisfall på bostadsmarknaden:

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro