ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska folket: Så ser vi på skolan

metro · 5 Sep 2011
Uppdaterad 5 Sep 2011
Linnea Heiskala, 24, Karlstad och Mark-David Sjöberg, 24, Lund Linnea: – Jag får en känsla av att lärarna får bestämma för lite och får dåligt med resurser. Sen tror jag lärarna är för låsta av läroplanen och kan inte individanpassa utbildningen. Mark-David: – Jag tycker skolan är bra, men jag tycker betygsättandet ska ändras. Jag fick alltid G+ och VG+ men det betyder inget i slutbetyget.

Linnea Heiskala, 24, Karlstad och Mark-David Sjöberg, 24, Lund Linnea: – Jag får en känsla av att lärarna får bestämma för lite och får dåligt med resurser. Sen tror jag lärarna är för låsta av läroplanen och kan inte individanpassa utbildningen. Mark-David: – Jag tycker skolan är bra, men jag tycker betygsättandet ska ändras. Jag fick alltid G+ och VG+ men det betyder inget i slutbetyget. Foto: Rickard Lindholm


klar

Artikellänk är kopierad

Svenskarna välkomnar den nya lärarlegitimationen, vill höja kraven på friskolorna och tycker inte att kommunpolitikerna gör tillräckligt. Det visar en ny undersökning som offentliggörs i dag.

Inför Skolans dag i år har Lärarnas Riksförbund slagit på stort och låtit undersökningsföretaget Novus intervjua 10 500 svenskar om vad de tycker om svenska skolan. För kommunpolitiker är det ingen munter läsning. Endast en av tio tycker att de gör tillräckligt för skolan.

– Jag tror det beror på att folk insett att politiker har lovat i flera omgångar att satsa på skolan utan att uppvisa något resultat, säger Metta Fjelkner, förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund.

Hela sex av tio tycker inte att kommunpolitikerna gör tillräckligt för att garantera bra kvalitet i skolan. På Lärarnas Riksförbund anser man att siffrorna är ett bevis på att kommunerna inte klarar att driva skolan.

– Kommunen har begränsat med resurser och andra förutsättningar. Det är kommunens ansvar att driva, finansiera och administrera skolorna i dag, och det är där vi menar att det fallerar. Skolan är inte likvärdig i dag, säger Metta Fjelkner.

En syn som hon delar med svenska folket. I undersökningen säger hälften av svenskarna att skolan i hemkommunen inte är likvärdig.

– Det borde vara samhällets högsta prioritet att alla barn ska få en likvärdig skola. Allt annat är ett misslyckande. När hälften av svenskarna ser detta misslyckande är det dags att agera och låta staten ta över ansvaret.

Den stora opinionsundersökningen riktar inte bara in sig på hur politikerna styr skolan. Svenska folkets inställning till friskolorna kontrolleras också. När det gäller utdelningen av vinster efterlyser de flesta begränsningar.

Inte bara negativa saker lyfts fram. I undersökningen framkommer det också att majoriteten är positivt inställda till lärarlegitimationen som införs nästa år. En hjärtefråga för Lärarnas Riksförbund.

– Vi ser att många av svenskarna uppskattar vårt arbete att få fler behöriga lärare i skolorna. Det finns ett stort sug att strama upp skolsverige med duktiga och välbetalda lärare, säger Metta Fjelkner.

Vad är din bild av skolan i dag?

Urban Jönhagen, 75, Stockholm: – För det första tror jag att det kan vara mer högljutt i dag och inte så stillsamt som det ibland var på min tid. Då blir det svårt för de duktiga pedagogerna att lyckas med sitt arbete.

Marie Nilsson, 29, Stockholm: – Jag har inte varit i kontakt med skolan på så länge, så jag vet inte riktigt. Man hör att folk klagar men jag tror inte allt är dåligt för det. Folk klagar hela tiden.

Helena Havlund, 37, Stockholm: – Att den är på väg utför. Det är tråkigt att man inte satsar mer på bland annat skolmaten. Sen tycker jag de ska satsa mer på grundämnena och inte allt lull-lull runt omkring.

Carl Nyström, 38, och Li Xi'ao, 38, Stockholm: – Att vi sätter betyg tidigare i skolan samt att vi satsar på fler specialpedagoger för att kunna ge mer stöd till de barn som behöver det.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro