ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska företag bryter EU-direktiv om e-faktura

Mary Örnborg · 28 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

FAKTUROR. Få svenska storföretag följer EU-direktiven kring e-fakturering. Det visar en undersökning som IT-företaget Streamserve gjort bland 49 svenska storföretag. – Företag som bryter mot EU-direktivet är i högsta grad ovetande om detta. Men det kan leda till både böter eller, ännu värre, till att företaget inte kan kvitta momsen – vilket kan bli en dyrköpt läxa, säger Christian Hadenius, vd på Streamserve.– I grund och botten handlar det om att de svenska storföretagen inte har förstått att den tolkning som man har gjort av EU-direktivet kring e-fakturering är mindre strikt än i andra europeiska länder.

Enligt analytikerfirman Forrester kan ett företag som inför ett e-faktureringssystem göra stora besparingar rent administrativt och bara under de senaste två åren har flödet av e-fakturering bland de svenska storföretagen ökat markant.– Men ökningen beror minst lika mycket på den så kallade Svefakturan som är myndigheternas e-faktureringstandard. Detta har naturligtvis banat väg för att även företagen i större utsträckning tar steget fullt ut att e-fakturera, säger Christer Hadenius.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro