ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska gränskontroller totalsågas av EU: "Brådskande åtgärder bör vidtas"

Filip Joelsson · 22 Okt 2018
Uppdaterad 22 Okt 2018
EU-inspektörer har hittat 95 punkter gällande de svenska gränskontrollerna som de menar måste förbättras.

EU-inspektörer har hittat 95 punkter gällande de svenska gränskontrollerna som de menar måste förbättras. Foto: IBL


Kritiken mot de svenska gränskontrollerna är mer omfattande än vad som tidigare varit känt. I en sekretessbelagd rapport framkommer att EU-inspektörer listat 95 punkter som måste förbättras.

klar

Artikellänk är kopierad

De svenska gränskontrollerna har ännu större brister än vad som tidigare varit känt. I en sekretessbelagd rapport, som ännu inte offentliggjorts av EU-kommissionen, sågas Sveriges organisation kring hur gränskontrollerna sköts, rapporterar Ekot.

”Brådskande åtgärder bör vidtas av myndigheterna för att ta itu med de eftersläpningar och luckor som identifierats på såväl strategiska som operativa nivåer”, ska gå att läsa i granskningsrapporten.

”Alltid lätt att i efterhand vara efterklok”

Kritiken handlar bland annat om att svenska myndigheter, så som Polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och Tullen, saknar en struktur för att kunna arbeta tillsammans.

Samtidigt kritiseras personalens tillgång till viktiga databaser och förmågan för personal att kunna analysera misstänkt beteende. Sammanlagt handlar det om över 95 punkter som behöver åtgärdas.

– Det är alltid lätt att i efterhand vara efterklok. Om man ska vara efterklok nu så är det så att inför den stora omorganisationen 2015 så försvann den här frågan från dagordningen. Och där gick möjligtvis en möjlighet till att göra någonting bättre lite om intet, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen, till Sveriges radio.

Polisen: Kommer ta tid

Enligt Engström sträcker sig problemen över fem större områden: organisering och ledning, kompetens, teknikstöd, riskanalyser och resurser. Problem som sannolikt kommer att ta tid att förändra.

– Det är svårt att säga. Men det kommer nog att ta fem år, säger Patrik Engström till Sveriges radio.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro