ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska id-kontroller kan innebära dyrare biljetter över Öresund

Evelina Pålsson/Ida Gustafsson · 28 Dec 2015
Uppdaterad 28 Dec 2015
Tågresan från Danmark till Sverige kan komma att bli dyrare efter den 4 januari 2016.

Tågresan från Danmark till Sverige kan komma att bli dyrare efter den 4 januari 2016. Foto: TT


Transportföretagen i Öresundsregionen väntar sig extra kostnader när id-kontrollerna införs den 4 januari. En möjlig konsekvens för tågresenärer kan bli att biljettpriserna på tågen från Danmark till Sverige höjs. Färjebolaget Scandlines vill däremot lämna in en anmälan till EU-kommissionen för brott mot EU:s konkurrensregler.

klar

Artikellänk är kopierad

Om de svenska myndigheternas id-kontrollskrav håller i sig i mer än en månad så kommer priserna på tågbiljetter över Öresund att höjas skriver det danska tågbolaget  DSB i ett pressmeddelande.

DSB:s meddelande kommer efter att de svenska myndigheternas tagit beslutet att införa krav på id-kontroll från och med 4 januari på alla resenärer till Sverige.

► LÄS MER: Dansk bredsida mot ny id-kontroll

Id-kontrollerna på tågen på väg mot Sverige kommer att kosta det danska tågbolaget en miljon danska kronor per dag skriver TT.

Id-kravet innebär att man inte kan resa från Kastrup till Sverige om man inte har giltiga Id-handlingar. Enligt DSB kommer själva ID-kontrollen att ske vid spår ett på stationen vid Köpenhamns flygplats. Där kommer det att finnas fem kontrollområden med upp till 34 stycken id-slussar.

Tågtrafiken kommer att påverkas av id-kontrollerna och resenärer mot Sverige kan räkna med att restiden från Danmark förlängs med 10 till 30 minuter meddelar tågbolaget. 

► LÄS MER: Riksdagen röstar ja till id-kontroller

Även rederierna är upprörda av id-kontrollerna. 

Enligt Danska TV2 är färjerederiet Scandlines redo att skicka in ett klagomål på svenska staten till EU-kommissionen för att de anser att konkurrensreglerna inte efterlevs, skriver SVT. Enligt Scandlines, som trafikerar sträckan Helsingbord-Helsingör kommer kontrollerna att innebära en extra kostnad på 100 000 danska kronor per dag, vilket blir 20 miljoner danska kronor på ett halvår. 

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson/Ida Gustafsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro