ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Isis, 19: Sluta fråga om jag är terrorist

Johan Wikén · 28 Nov 2015
Uppdaterad 28 Nov 2015
19-åriga Isis Jernstig är trött på folk som frågar om hennes namn.

19-åriga Isis Jernstig är trött på folk som frågar om hennes namn. Foto: Privat


Terrororganisationen Islamiska staten brukar utomlands kallas för Isis. Det innebär problem för 19-åriga Isis Jernstig från Vänersborg. Sluta bry er om mitt namn”, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Namnet Isis förknippas av de flesta med terrororganisationen Islamiska staten. Men det finns också ungefär 60 personer i Sverige som heter det, enligt Infotorg.

En av dem är Isis Jernstig, 19, från Vänersborg.

– Det är inte jättekul kan jag säga. Så fort jag presenterar mig säger folk: vadå, heter du det på riktigt?

►LÄS MER: Isis, 5, får inte ha sitt namn på Nutella-burken: "Kan misstolkas"

Det är först på senare år, i samband med uppmärksamheten runt Islamiska staten, som det har blivit jobbigt för henne.

– Jag jobbar inom vården och träffar mycket folk. Tidigare har det mest varit: jaha, är det ens ett namn? Nu är det mer: vadå, är du terrorist? Nyligen frågade en tant om mina föräldrar är terrorister, säger Isis Jernstig och berättar att det gör henne irriterad.

Det innebär även en del praktiska problem att bära namnet. När hon var i Bosnien på praktik valde hon att kalla sig för Maria i stället för Isis.

– Och nu har jag bokat en resa till USA. Han jag bokade av sa att vi får se om jag ens kommer in i landet. Det påverkar mig väldigt mycket.

På nätet finns det internationella upprop som uppmanar till att sluta kalla terrorgruppen för Isis av flera orsaker. I Frankrike, till exempel, har regeringen beslutat att använda benämningen Daesh i stället. Det är något som Isis Jernstig välkomnar. Fram till det blir verklighet har hon en uppmaning till alla människor hon möter:

– Sluta bry er om mitt namn!

LÄS MER: Daesh eller IS – vad ska terroristerna kallas?

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro