ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska kvinnor: Så mycket mer ansvar tar vi i hemmet

David Peterson, Filip Häggberg · 17 Okt 2017
Uppdaterad 17 Okt 2017
Kvinnor i Sverige gör 57 procent av allt obetalt arbete, enligt professorn Maria Stanfors.

Kvinnor i Sverige gör 57 procent av allt obetalt arbete, enligt professorn Maria Stanfors. Foto: TT


Kvinnor i en parrelation tycker att de tar störst ansvar i hemmet – och männen håller med, enligt en färsk undersökning. Professorn Maria Stanfors känner igen bilden, men menar samtidigt att männen bidrar allt mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Sverige kallas ibland för världens mest jämställda land. Men enligt en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, finns en del att jobba med.

I undersökningen uppger 55 procent av kvinnorna att de tar större ansvar för hushållssysslor än sin partner. Bland männen anser bara 16 procent att de lägger ned mest arbete i hemmet.

Maria Stanfors, professor på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, känner igen den bilden.

– Om vi tittar nationellt, på allt obetalt arbete, utför kvinnor ungefär 57 procent av det. Då räknas allt arbete som man inte får betalt för, hushållsarbete, underhållsarbete, omsorg och inköp, till exempel. Kvinnor gör mer av det, säger hon.

Men situationen i dag är betydligt mer jämställd än vad den varit tidigare. Sedan början på 1990-talet har kvinnor generellt minskat den tid de lägger på i princip allt obetalt arbete, medan männen har ökat sin.

– Männen gör absolut fler insatser i dag än förr och tar ett större ansvar för det obetalda arbetet. Men det handlar främst om barnomsorg och om sysslor som inte är rutinartade, till exempel bilvård och reparationer. Det är fortfarande kvinnorna som gör mer av det rutinartade hushållsarbetet, som att städa och laga mat. Arbete som ständigt återkommer, ska göras vid en viss tid och som därför kan orsaka mer stress, säger Maria Stanfors.

En annan sak som förändrats sedan 1990 är att den totala tiden för hushållssysslor har minskar. Och tiden som kvinnorna har dragit ned på det obetalda arbetet är mer än vad männen har ökat.

– Det görs helt enkelt mindre hushållsarbete, både i Sverige och andra västländer. Det är dels på grund av den tekniska utvecklingen, att vi har maskiner och färdiga produkter till hjälp, men också nya normer. Vi accepterar mindre välstädade hem, ostrukna skjortor och rationaliserar bort en del saker, som till exempel att vi köper sylt i stället för att göra egen.

I Yougovs undersökning svarade 44 procent av männen att de anser att arbetet i hemmet är uppdelat lika.

Bara 5 procent av kvinnorna i undersökningen anser att männen tar på sig mest hemarbete.

Så fördelas hushållssyslorna

Jag gör allt/mer än partner

Vi delar lika

Min partner gör allt/mer än mig

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 6-8 oktober 2017. 1013 personer har genomfört undersökningen, varav 634 har svarat att de är gifta, sambo eller i registrerat parterskap.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder och region.

YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.

Källa: Källa: Yougov

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro