ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska läkaren: Jag vill skriva ut cannabis till min patient

Emmelie Wallroth · 21 Jan 2015
Uppdaterad 21 Jan 2015

Foto: AP/C4kliniken


Tom Flou blev den första läkaren i Sverige att ansöka om att få skriva ut obearbetad marijuana till en patient. Han upplever att han nästan kan sluta med värkmediciner om han får lov att röka lite”.

klar

Artikellänk är kopierad

För första gången har nu en läkare i Sverige ansökt om att få skriva ut obearbetad marijuana som läkemedel, vilket Svenska Dagbladet rapporterade om på tisdagen.

Tom Flou är specialist i allmänmedicin och läkare vid en privatklinik i Kristianstad. För några månader sedan ansökte han om att få skriva ut Bedrocan, oprocessad marijuana, till en av sina patienter.

– Jag är ganska förvånad över att ingen har gjort det tidigare, säger Tom Flou till Metro.

Pappa gav dödssjuka dottern cannabis – nu får han inte träffa henne längre

Bedrocan, som tillverkas i Holland, är inte tillåtet i Sverige, men säljs redan till flera europeiska länder. I Finland får till och med läkare skriva ut läkemedlet. Tom Flous patient hade tidigare testat Bedrocan – vilket ska ha ”fungerat utmärkt”.

– Han tar stora mängder smärtstillande och har genomgått rehabilitering på smärtkliniker, men de kan inte hjälpa honom mer. Han upplever att han nästan kan sluta med värkmediciner om han får lov att röka lite. Det är svårt att förstå att han inte kan få det. Men det här är ju politiskt, säger Tom Flou.

Expert: ”Legalisering av cannabis kan få färre att ta spice”

Han menar att ansökan mest gjordes för att ”se om det gick”.

– Men det gjorde det ju inte.

Läkemedelsverket sade nej till hans ansökan. Karin jansson, utredare på Läkemedelsverket, säger till SvD att avslaget handlar om att ”apoteket, som i praktiken söker licens, inte kunnat visa tillräckligt bra dokumentation över att produkten tillverkats med godtagbar kvalitet”.

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro