ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska landsting sårbara för angrepp

Kristoffer Rengfors · 5 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SÄKERHET. Fyra av tio svenska landsting har stora säkerhetsbrister i hur deras dns-system hanteras. Det visar en undersökning gjord av Krisberedskapsmyndigheten och Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE). De båda organisationerna har undersökt 828 myndigheter, landsting, kommuner och privata bolag. – Resultaten är oroväckande och läget är på flera sätt värre än vi trodde när vi inledde undersökningen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på .SE. Bland annat visar undersökningen att 84 procent av domäner som omfattats av undersökningen saknar digitalt källskydd. Något som gör det möjligt för vem som helst att kapa organisationernas avsändaradresser i syfte att lura andra. Fyra av tio av organisationerna i undersökningen saknar dessutom skydd för att inte bli mellanhänder i hackarattacker. Deras säkerhet anses av rapportförfattarna vara så bristfattande att deras servrar helt enkelt kan kapas och tas över i dagsläget.Bland de allra sämsta organisationerna på att skydda sina namnservrar är landstingen där fyra av tio har akuta brister enligt rapporten.Sex av tio av de undersökta organisationerna har dessutom e-postsystem som skickar trafiken utomlands. Något som kan göra trafiken känslig för angrepp.– Vi vet av erfarenhet att det är oerhört lätt att fånga upp trafik, och det är svårare att kontrollera den när den hamnar utanför Sverige, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Tre fjärdedelar av alla webbservrar saknar enligt undersökningen stöd för säkert utbyte av information. Användaren kan därför inte avgöra om den hamnar på en riktigt webbsida eller på en falsk kopia som tagits fram för nätfiske.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro