ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska lastbilschaufförer proteststannar på vägarna

Åsa Larsson · 24 Nov 2014
Uppdaterad 24 Nov 2014
Kristoffer Hedin är en av de lastbilschaufförer som i dag stannade sina fordon i kampanjen #härstannarsverige.

Kristoffer Hedin är en av de lastbilschaufförer som i dag stannade sina fordon i kampanjen #härstannarsverige. Foto: Privat


klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Hasse Holmberg/TT

Från och med i dag kommer tusentals lastbilschaufförer runtom i Sverige att stanna sina fordon prick klockan 12 och prick midnatt i protesten "Här stannar Sverige". "Vi vill ha en trafiksäker arbetsplats​", säger lastbilschauffören Kristoffer Hedin.

Uppropet har startats efter en uppmärksammad dom där en makedonisk  förare friats i Sundsvalls tingsrätt för olovlig körning. I september greps mannen med falskt körkort och falskt pass.

Nu ska lastbilar över hela Sverige stanna i vägrenen en kvart klockan 12 på dagen och en kvart vid midnatt varje dag fram till jul – det lovar de som startat protesten.

22-årige föraren Kristoffer Hedin stannade själv till och ta en bild till hashtaggen #härstannarsverige.

Varför gör ni det här?

– Vi vill ha en trafiksäker arbetsplats, precis som att alla andra ska ha en säker arbetsplats, säger han till Metro.

Uppropet har nu över 7 000 namnunderskrifter.​

– Inom mitt åkeri där jag kör är vi minst fyra chaufförer som ska stanna oavsett var vi är när klockan blir tolv, säger Kristoffer Hedin.

Vad hoppas du ska hända?

– Att de tar upp målet med den makedonske föraren. Och att det här aldrig händer igen, att man släpper en man på fri fot som har suttit och kört ett ekipage med en bruttovikt på 60 ton och har farit fram i 90 på vägen utan körkort, utan kunskaper att kunna hantera det här fordonet. Att jag aldrig får höra det igen, det är vad jag hoppas på. 

Meningen är att lastbilarna ska stannas på ett trafiksäkert sätt, men ändå där de befinner sig just när klockan slår tolv.

Tingsrätten friade den makedonske föraren i onsdags eftersom han anses ha blivit lurad av en mellanhand.

Den 45-årige mannen arbetade för ett svenskt åkeriföretag under DSV, skriver SVT.

Han berättade i rätten att han kämpat för att få bulgariskt medborgarskap och betalat 40 euro till en person som han uppfattade som en myndighetsperson. Han fick därefter hämta ut bulgariskt pass, id-kort och körkort på en polisstation i Sofia. Att han har förarutbildning finns bara hans eget ord på.

Tingsrätten bedömer att mannen inte varit medveten om att hans handlingar varit falska, bland annat för att han själv vänt sig till svenska Skatteverket och visat upp dem.

Domen har väckt missnöje i åkeribranschen.

– Det kan inte vara rimligt att komma hit och köra med falska papper, att inte ha utbildning eller körkort, och sedan få skadestånd, när det räcker för våra chaufförer att de glömmer att trycka på en knapp på färdskrivaren så får vi 4 500 kronor i böter direkt, säger Håkan Alexandersson, som har åkeriet Wheelfreight.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro