ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Malins bild vann Metros globala fototävling

Maria Forsström · 4 Dec 2014
Uppdaterad 4 Dec 2014
En beskuren version av Malins vinnarbild. – Jag tittar ofta efter speglingar eftersom jag tycker om att det är något på både  insidan och utsidan så att två världar möts, säger Malin. 

En beskuren version av Malins vinnarbild. – Jag tittar ofta efter speglingar eftersom jag tycker om att det är något på både  insidan och utsidan så att två världar möts, säger Malin.  Foto: Malin Jochumsen


klar

Artikellänk är kopierad

Årets vinnare,  Malin Jochumsen.
Årets vinnare,  Malin Jochumsen.Foto: Magnus Fröderberg

Nu är det avgjort – världens bästa bilder i Metro Photo Challenge har valts ut. En vinnare i varje kategori utifrån ett urval om 126 987 fotografier. Och en av vinnarna är svenska Malin Jochumsen. – Jag har inte fattat det än, säger hon.

Sedan 23 september har tävlingen Metro Photo Challenge pågått i 21 länder runtom i världen. I förra veckan utsågs vinnarna i respektive land, och nu är den globala tävlingen avgjord.

Av 126 987 bilder tog svenska Malin Jochumsen en av de tre bästa.

– Jag har inte fattat det än, är lätt chockad. Jag kom precis hem från hockey med mina barn, säger hon omtumlat.

Hennes bild vann i kategorin Urban Escape. 

– När han ringde och sa att jag vunnit trodde jag ­honom faktiskt inte ens först, jag tyckte att min bild kändes så lokal. Att vi här hemma har en relation till Kulturhuset och Hötorgsskraporna behöver ju inte nödvändigtvis sätta i gång något i någon annan, som till exempel New Yorks skyline kan göra, säger hon.

I förra veckans intervju som svensk vinnare berättade hon att bilden togs under en promenad i Stockholm och att hon ofta inriktar sig på gatufoto som alltid måste vara oarrangerat.

– Man ska fånga en situation precis som den är.

Nu säger hon att hon tycker mycket om bilden själv men att vinsten gör den till något extra.

– Det är ju alltid det man hoppas, att bilden ska säga något till någon annan, även om man fotar för sin egen skull. Det är en härlig känsla.

Metro Photo Challenge började i Sverige för tio år sedan, genomfördes globalt för första gången tre år senare och är nu världens största fototävling med sina 37 262 deltagare. I år vinner de tre pristagarna en femdagars fotoexpedition till New York – en stad som inte lider brist på ”kodak moments”. Dessutom ingår, förutom husrum och lokala transporter, guidade fotoaktiviteter vars bilder sedan kan komma att publiceras i Metrotidningar över hela världen. Malin Jochumsen är lite nervös för det.

– Jag har lite dåligt självförtroende och tycker att det är jobbigt att stå i centrum. Det har tagit tid för mig att våga visa mina bilder och jag tycker fortfarande att det är svårt, säger hon, men låter inte det hindra henne från att se fram emot resan. Hon har varit i New York förut, men det var länge sedan och innan hon hade börjat fotografera som hon gör i dag.

– Det ska bli jättespännande att komma tillbaka. Jag älskar gatuliv och de har ju ett häftigt sådant, det händer alltid något.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro