ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska mamman nytt ideal i USA

Conny Emmelin · 12 Nov 2013
Uppdaterad 12 Nov 2013

Det är författaren och bloggaren Katrina Alcorn som vill att amerikanska föräldrar och framför allt mammor ska lära sig mer av det svenska föräldraklimatet. I boken "Maxed Out: American moms on the Brink" skriver hon om när hon brände ut sig av heltidsjobb och vara mamma åt två barn.

klar

Artikellänk är kopierad

New York Posts förstasida tidigare i morse.
New York Posts förstasida tidigare i morse.

Efter tigermammor och fotbollsmorsor – nu kan amerikanerna lägga ett nytt begrepp till floran av föräldraroller: ”Sweden mom”.

Hennes lösning är att föräldrar går ner i tid och inte känner pressen att jobba heltid. Hon tar upp den svenska föräldraförsäkringen och det faktum att det finns lagstiftade ekonomiska incitament för pappor att vara hemma med sina barn.

Men hennes lösning får kritik i en kolumn av Naoim Schaeffer Riley på New York Post. Hon listar kritiker som pekar på att Sverige har få kvinnor på höga poster i näringslivet och att för lång föräldraledighet ger nackdelar i karriären.

Kritiker menar att lösningen på problemet med stressade småbarnsmammor med både heltidsarbetet och huvudansvar för familjen är inte att ändra i lagstiftningen utan snarare en inställningsfråga. Mammor borde skära ner på det som inte är nödvändigt som föreningsaktiviteter utanför skoltid.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Emmelin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro