ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska mannen i Ecuador häktas i 90 dagar – konton har frysts

Jesper Lindqvist · 13 Apr 2019
Uppdaterad 13 Apr 2019
UD har nu bekräftat att en svensk man har gripits i Ecuador och att man har varit i kontakt med honom.

UD har nu bekräftat att en svensk man har gripits i Ecuador och att man har varit i kontakt med honom. Foto: NIKLAS HALLÉN/TT


Under natten mot fredag greps en svensk i Ecuador när han skulle flyga till Japan. Nu bekräftar Utrikesdepartementet att man varit i kontakt med den gripne mannen och att han har erbjudits konsulärt stöd. Enligt lokala medier kommer han sitta häktad i minst 90 dagar.

klar

Artikellänk är kopierad

Händelsen utspelade sig kort efter att Wikileaks grundare Julian Assange gripits på Ecuadors ambassad i London under torsdagen, efter att landet dragit tillbaka hans asyl.

Den svenske mannen skulle flyga till Japan när han greps av ecuadoriansk polis. Enligt AP greps mannen eftersom han har nära kopplingar till Assange, och man befarade att en grupp skulle genomföra en hämndattack mot landets president, Lenín Moreno.

UD har tidigare sagt att man inte känner till händelsen, men nu bekräftar UD enligt SVT att mannen har kontaktats och erbjudits konsulärt stöd, vilket han ska ha accepterat.

LÄS MER
Uppgifter: Svensk gripen i Ecuador – kan ha kopplingar till Wikileaks

Mannens konton har frysts

Den svenske mannen, som är it-utvecklare, ska enligt AP ha gripits på flygplatsen. Med sig hade han flera elektroniska apparater, däribland minst 30 stycken lagringsenheter.

Enligt Ecuadors inrikesminister, María Paula Romo, ska den svenske mannen ha besökt Ecuadors ambassad i London minst tolv gånger.

– Om han har begått några brott så kommer detta att utredas och bedömas av vårt rättssystem. Vi kan inte tillåta att Ecuador blir ett centrum för pirater och spioneri, säger hon till AP.

Den svenske mannen har nu fått sina konton i landet frysta efter ett beslut av en domare. Enligt tidningen El Comercio har åklagarmyndigheten nu 90 dagar på sig att samla ihop bevis mot mannen innan häktningen åter ska prövas.

Enligt UD är mannen utvandrad och bor i Ecuador, och man följer nu ärendet noga.

– En svensk medborgare är frihetsberövad i Ecuador. Svenska ambassaden i Bogotá följer ärendet väldigt nära och står i kontakt med lokala myndigheter. Konsuln i Ecuador har träffat mannen tidigare, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD, till Expressen.

”Låter som en häxjakt”

Mannens ecuadorianska flickvän säger till AP att han endast är intresserad av datorer.

– Han är ingen hacker, om det nu är det som de anser är kriminellt. Han är en person som försöker förstå hur datorer fungerar och hur man skyddar människors personliga integritet, säger hon.

På Twitter skrev mannen om Ecuadors inrikesminister och hennes uttalanden om Wikileaks, innan han greps.

”María Paula Romo…hävdar att det finns ryska hackers i Ecuador och att det även finns en person som är med i Wikileaks här, som har bott i Ecuador sedan flera år tillbaka. Hon sa även att den här informationen kommer att lämnas över till åklagarmyndigheten för ett eventuellt åtal. Det är oroande nyheter – för mig låter det som en häxjakt”, skriver han.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro