ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska medier anmäls dubbelt så mycket – SD-väljare mest missnöjda

Aron Andersson · 21 Okt 2015
Uppdaterad 21 Okt 2015

Foto: TT / Montage


Antalet anmälningar mot svensk journalistik har dubblerats de senaste åren. En stor del av anmälningarna kommer från SD-sympatisörer, rapporterar Kulturnytt.

klar

Artikellänk är kopierad

Pressombudsman Ola Sigvardsson säger att antalet anmälningar mot svenska medier ökat med 100 procent sedan han tillträde. År 2011 var det cirka 300 om året. Förra året var det dubbelt så många.

– Vi har alltså fått ett antal anmälningar, inte minst från Sverigedemokrater, som anser att deras företrädare eller deras parti har blivit illa behandlade i pressen, säger Ola Sigvardsson till Sveriges radios Kulturnytt.

Samtidigt säger han att det är ovanligt med liknande anmälningar från andra partiers sympatisörer. Många av anmälningarna handlar om innehållet i journalistiken, men kan inte granskas då anmälarna inte själva är berörda.

►LÄS MER: Christer Sandelin: ”Sverige behöver Jimmie Åkesson”

Det är inte bara PO som fått fler anmälningar. Granskningsnämnden för radio och tv fick rekordmånga anmälningar under supervalåret 2014. Journalistförbundets yrkesetiska nämnd tar emot ett ökat antal anmälnigar.

Jesper Strömbäck, professor i journalistik och medievetenskap vid Mittuniversitetet, tror inte att det handlar om en bristande journalistisk etik. I stället handlar ökningen om att det blivit enklare att anmäla och att samhället polariserats.

– I huvudsak handlar det om att man vill se en annan journalistik, som ligger mer i linje med de åsikter och verklighetsuppfattningar man själv har. Och det kan man ju tycka, men det är inte det som granskningsorganen ska ta ställning till, säger Jesper Strömbäck till Kulturnytt.

►LÄS MER: Stort missnöje bland SD-sympatisörer

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro