ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska musikskribenter hyllar Michael Jackson

TT · 26 Jun 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Andres Lokko.
Andres Lokko.Foto: Scanpix

Svenska popskribenter reagerade i natt på beskedet om Michaels Jackson död.

Andres Lokko skriver i Aftonbladet att ingen annan artist format den sista delen av 1900-talet lika starkt som Michael Jackson. "Det som för evigt kommer att fastna, det som för evigt — vad som än händer — ingen någonsin kan ta ifrån Michael Jackson är hur han helt på egen hand förvandlade svart soulmusik till själva normen för hur popmusik låter, framförs eller ser ut. Oavsett hudfärg eller religion."

Även Svenska Dagbladets Dan Backman ser hur Michael Jackson förändrade popmusiken:"Förlusten av Michael Jackson är en tragedi. Inte bara förnyade han soulmusiken och popen, han förde dem närmare varandra. Off The Wall och Thriller, höjdpunkterna i hans karriär, är för evigt inskrivna i musikhistorien."

För Expressens Anders Nunstedt är en del av tragedin att Jackson aldrig fick genomföra de konserter som var planerade i London senare i år. "Han fick aldrig chansen att bevisa sin storhet en sista gång.

Han fick aldrig känna smaken av revansch. Han dog. Det är ett oerhört sorgligt slut på en av pophistoriens mest fascinerande sagor någonsin", skriver Nunstedt.

Fredrik Strage säger i TV 4:s Nyhetsmorgon att Michael Jacksons korta liv är en klassisk amerikansk tragedi, som Elvis, men pekade också på vad han betytt för svart musik.- Han fick MTV att börja visa färgade artister. Men framför allt var han en global popstjärna på ett sätt som inte Madonna och Prince var, säger Strage.

Även Göteborgs-Postens Johan Lindqvist ser framför allt ett tragiskt människoöde. "Möjligen var Michael Jackson den sista stora stjärnan. Den sista stora popmyten. En ikon så stor att människan bakom artisten ofrånkomligen skulle komma att offras", skriver han i Göteborgs-Posten.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro