ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska nazister mer aggressiva och aktiva” än tidigare

Peter Lindholm · 17 Mar 2014
Uppdaterad 7 Apr 2014
Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti, under en manifestation i Lidköping. 

Stefan Jacobsson, partiledare för Svenskarnas parti, under en manifestation i Lidköping.  Foto: TT


I söndags slöt runt 15 000 personer upp mot nazismen i demonstrationer på flera platser i Sverige. Bakgrunden till protesterna var ett misstänkt mordförsök i Malmö på internationella kvinnodagen. Enligt en kommande rapport från stiftelsen Expo är de svenska nazisterna mer aktiva än på många år.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året demonstrerade Svenskarnas parti i Jönköping på 1 maj.
Förra året demonstrerade Svenskarnas parti i Jönköping på 1 maj.Foto: TT
Manifestationer mot nazistiskt våld samlade tiotusentals runt om i landet i helgen.
Manifestationer mot nazistiskt våld samlade tiotusentals runt om i landet i helgen.Foto: TT
Svoboda, som nyligen tagit plats i Ukrainas regering.
Svoboda, som nyligen tagit plats i Ukrainas regering.Foto: TT

I rapporten ”Våldsam politisk extremism” från 2009 misstänkte Säpo att svenska nazister, personer i vit makt-rörelsen, begått 14 politiska mord och dråp under 1999–2009.

I motsvarande rapport från i  år, ”Våldsbejakande extremism i Sverige” tonas hotet från alla extremistmiljöer ner och aktivismen har reducerats till ungdomsproteströrelser, som utgörs av ”ett begränsat antal ungdomar som provocerar och attackerar utan någon realistisk politisk målsättning”.

– Det är fullständigt befängt. De som leder de här partierna har ju varit aktiva sedan 1990-talet, säger Anders Dalsbro, redaktör på stiftelsen Expo.

I en kommande rapport visar Expo att det har skett ett trendbrott, att de svenska nazisterna är betydligt mer aktiva än på många år.

Detta både på hemma-plan och i sina kontakter med ultranationalister i andra länder, som Svoboda i Ukraina, Jobbik i Ungern, Gyllene Gryning i Grekland och Forza Nuova i Italien.

– Fascister har alltid jobbat över gränserna, men så här nära samarbete har de inte haft sedan andra världskrigets slut, säger Anders Bergman, författare och expert på extremiströrelser.

Små grupperingar och sammanslutningar har upplösts i Sverige, men en stor del har gått till Svenskarnas parti, som bildades 2008 och har rötterna i Nationalsocialistisk front.

LÄS ÄVEN: Ok kalla nazistiskt parti nazistiskt

Svenskarnas parti har inga öppet nationalsocialistiska inslag, de skyltar inte längre med hakkors eller firar Hitlers födelsedag öppet, men deras agenda är rasistisk och målet är att avskaffa demokratin. I deras Sverige ska endast etniska svenskar få vara svenska medborgare och inneha maktpositioner i samhället.

Ett slags identifikationsverk ska med hjälp av dna-tester avgöra om man är en riktig svensk eller inte.

Svenskarnas parti bedöms ha tusen organiserade anhängare. Behöver man ens bry sig om ett så litet marginellt extremparti?–  Ja, man behöver bry sig om dem även om de är små, därför att de är väldigt aktiva. Och de är anhängare av en ideologi som sanktionerar våld som politiskt verktyg, säger Lena Berggren, docent och universitetslektor i historia vid Umeå universitet.

En person med nära koppling till Svenskarnas parti var inblandad i nazistattacken i Kärrtorp i december och fyra personer som misstänks för mordförsöken i Malmö under internationella kvinnodagen tillhör partiet.

LÄS ÄVEN: Polisen återupptar nedlagd utredning av nazister som misstänks för misshandel

– De ägnar sig åt systematisk förföljelse av dem som man uppfattar som motståndare; antirasister, antifascister, journalister, forskare, poliser, jurister, feminister, homosexuella och attackerar människor som de uppfattar är av annan ras och annan kultur. Det är ett brett spektrum av hotelser, förtal och trakasserier till grova våldsbrott, säger Lena Berggren.

– Tyvärr är det så att i  budgetpropositionen 2006 prioriterades det här området ned och därför har vi fått ett kompetensglapp inom polisen som tar tid att jobba upp igen.

Morgan Johansson (S), tidigare folkhälsominister och ordförande i justitieutskottet, har också reagerat över utvecklingen och har kallat Säpochefen Anders Thornberg till justitieutskottet. Han oroar sig över att det kan finnas en svensk Anders Behring Breivik i kretsarna.

– Det finns många tecken på att de är mer organiserade, mer aggressiva och mer aktiva än tidigare. Och att de har mycket lättare nu att gå från ord till handling.

Säkerhetspolisen bekräftar att våldsamheterna trappas upp när det är valår.

– Vi vet att antalet fall av otillåten påverkan ökar vart fjärde år, under valår, och att antalet fall hänger ihop med att politiker blir synligare och mer tillgängliga. Det hänger också samman med det fokus som läggs på sakfrågorna, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.

Så har nazisternasaktivitet förändrats:

En fjärdedel av partiet är dömda

Det gick en liten chockvåg genom Sverige efter valet 2010 när det visade sig att ett nazistiskt parti, för första gången sedan andra världskriget, tagit plats i det högsta beslutande organet i en av landets kommuner. Nu finns Svenskarnas parti representerat i fyra.

Svenskarnas parti ställde upp i åtta kommunval 2010 och i Grästorp räckte 102 röster för att dåvarande parti­ledaren Daniel Höglund skulle ta plats i kommunfullmäktige. Höglund förlorade dock snart sin plats när det framkom att han egentligen inte bodde i kommunen. Ersättaren till partiledaren avsade sig uppdraget och stolen har sedan dess stått tom.

I dag har Svenskarnas parti representation i Lidköping, Nykvarn, Mönsterås och Hedemora. Detta efter att personer som valts in för Sverigedemokraterna eller högerextrema Nationaldemokraterna har gått över till partiet.

– Deras egen analys av Sverigedemokraternas framgångar är att det finns en väljargrupp som är intresserad av deras frågor. Man vänder sig också direkt till aktiva Sverigedemokrater som man misstänker är missnöjda med en partiledning som infört saker som nolltolerans mot vissa typer av yttringar, säger Anders Dalsbro på Expo.

LÄS ÄVEN: SD-riksdagsman hyllade Svenskarnas parti

I höstens val kandiderar Svenskarnas parti på 30 orter och det uttalade målet är tio kommunala mandat.  Det är ett parti där omkring en fjärdedel av alla representanter på de kommunala valsedlarna har dömts för något brott: skadegörelse, hets mot folkgrupp, grov misshandel, våld mot tjänsteman, vapenbrott, våldsamt upplopp och annat. 

I Lidköping kommer det att stå ”Curt Linusson, 70 år, pensionerad bilmekaniker” på valsedeln.  Linusson, som varit ledare för den paramilitära organisationen Legion Wasa och dömts till fängelse för hets mot folkgrupp efter att ha burit en armbindel med hakkorset på, valdes in förra valet efter att väljare skrivit hans namn på Sverigedemokraternas valsedlar.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Lindholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro