ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska nazister i stort gängkrig

Mikael Ekman · 21 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den 30-årige Linköpingsbon talar på en demonstration i Salem. 

Den 30-årige Linköpingsbon talar på en demonstration i Salem.  Foto: Expo


klar

Artikellänk är kopierad

Den ledande nazisten hoppade av och tog med sig medlemsregistret. Då åkte hans tidigare kamrater hem till honom och tvingade till sig hans dator under vapenhot.Nu har fyra ledande nazister anhållits.

Metro kan tillsammans med tidskriften Expo ­­av­slöja­ att rånet är ett led i ett krig om inflytandet inom den nazistiska rörelsen.

Händelsen inträffade i samhället Munkedal i Bohuslän den 8 februari i år. Nu sitter fyra ledande medlemmar i nazistorganisationen Nordiska förbundet anhållna i Uddevalla misstänkta för grovt rån. Ytterligare två personer är anhållna i sin frånvaro.– Förhör har hållits under dagen och misstankarna är oförändrat starka enligt min mening, säger chefsåklagare Niklas Sannerholm, som är ytterst ­för­tegen om utredningen.En av de anhållna driver norra Europas största vit makt-bolag.

Offret för rånet ska kort före händelsen ha hoppat av till en konkurrerande organisation. Med sig tog han medlemsregistret och ett krypterat register över alla Nordiska Förlagets kunder med drygt 10 000 namn.

Under de senaste månaderna har stridigheterna mellan olika nazistiska organisationer tilltagit. Samarbeten har rivits upp och förbytts i öppen konfrontation mellan grupperna.

För ganska precis ett år sedan ägde en liknande händelse rum i Helsingborg. Tre maskerade och beväpnade män trängde sig då in i en nazistsympatisörs lägenhet och beordrade honom att stänga en lokal hemsida.

Rånarna ansåg att hemsidan representerade en av­vikande nazistisk inrikt­ning. Offret för den attacken var medlem i Nordiska förbundet, som kraftigt fördömde händelsen.Nu sitter ledande medlemmar ur samma organisation anhållna misstänkta för ett liknande dåd mot en av sina egna.– Den svenska nationalsocialismens historia är full av mer eller mindre våldsamma konflikter. Det tycks gå i vågor. Efter en tid av lugn så utbryter konflikter igen, säger Heléne Lööw, docent i historia som forskar om högerextrema rörelser.

Vad innebär det här för rörelsen?– Att de interna spänning­­arna ökar, att tid och kraft går till interna motsättningar och inte till att värva nya anhängare.

Foto: Expo

De fyra anhållna

Dömd för misshandel

30-årig Linköpingsbo, verksam i Nordiska förlaget som är norra ­Europas största distributör av nazistisk litteratur, musik och propaganda. Tidigare dömd för bland annat misshandel, våldsamt motstånd och olaga vapeninnehav.

Foto: Expo

Talare på nazistdemonstrationer

30-årig Alingsåsbo, driver ett ­telemarketing­företag i Göteborg. Återkommande talare på nazistiska ­demonstra­tioner. Ostraffad.

Kom från Nationaldemokraterna

30-årig Göteborgsbo, tidigare medlem i Svensk hednisk front, före detta medlem i ­National­demokraterna och nu ledande medlem i Nordiska förbundet. Ostraffad.

Dömd för vapenbrott

22-årig Göteborgsbo, tidigare medlem i ­National­demokraterna, nu lokal aktivist ­i Nordiska förbundet. Dömd för vapenbrott och misshandel. Står under åtal för olaga intrång och ringa vapenbrott.

Analys: Nazistiska rörelsen i Sverige är splittrad

Den nazistiska rörelsen står mer splittrad än någonsin. Det väpnade rånet i Munkedal är ingen isolerad händelse utan en del i ett upptrappat inbördeskrig inom den nazistiska rörelsen.

Den stora skillnaden är att offret för våldet den här gången haft ­civil­kurage nog att gå till polisen med en anmälan.

Konflikten handlar i grunden om vem som ska ha initiativet inom en rörelse som högst omfattar några tusen personer.

Under ett antal år har det skett en centralisering kring ett antal större ­aktörer: Svenska motståndsrörelsen, ­National­socialistisk front, Info-14 och Nordiska förbundet.

Dessa grupper har ena dagen lyckats samsas kring demonstrationer som nationaldagsfirandet i Stockholm och den årliga nazistmarschen i Salem, för att andra dagar ligga i öppen strid mot varandra. Vid Salemmarschen eskalerade konflikten. Ledande nazister började öppet mordhota varandra och organisationerna bröt allt samarbete.

Stridigheterna har nu gått så långt att till och med vapen används.Offret för det grova rånet i Munkedal ­valde att hoppa av en organisation för att ansluta sig till en annan. Med sig tog han medlemsregistret och ett kundregister med drygt 10 000 namn.

Nu står Nordiska f­­örbundet ­lam­slaget och kan inte komma i kontakt med sina egna kunder och med­lemmar ­sam­tidigt som de fruktar att registret ska hamna på ­villo­vägar.  

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Ekman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro