ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska palmer ska exporteras till Dubai

TT · 23 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Inte sand till Sahara, men nästan.Tommy Nilsson i Helsingborg säljer skånska hemmabyggda palmer till Dubai, byggda av vissna blad som han piffat upp.

– Vi tar det som parker i medelhavsländerna inte vill ha och sätter nytt liv i det.

Så enkelt är det om man som Tommy Nilsson är florist och kan det där med att fixa till ledsna växter.

Även om han så klart ansågs lite märklig när han började sin palmbana med att tigga till sig det som andra kastat — vissna blad.– Men nu har jag kontrakt med flera länder och åker dit och hämtar blad.

Bladen behandlas med mjukmedel och klorofyll, och efter en tid i torkrum är det byggdags. De nygröna bladen trycks in i bark monterad på stålrör och höga, maffiga palmer går på export, bland annat till palmlandet Dubai. Men det har sin förklaring.– Levande palmer klarar sig inte på hotell med den tunga luftkonditionering de har där. Det här är så nära verkligheten man kan komma.

Företaget grönskar med nyanställningar och stororder. På ett badland i Danmark byggs just nu 150 höga palmer för 12 miljoner kronor.– Och det står faktiskt en palmbuske från Helsingborg i före detta president Putins rum i Moskva, säger Tommy Nilsson och ler.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro