ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska pappor oftare fast för fusk

metro · 30 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Mikael Sjölin bytte arbetsplats med nytt lönesystem, det blev krångligt med ersättningen. Nu åtalas han för bidragsfusk.

Mikael Sjölin bytte arbetsplats med nytt lönesystem, det blev krångligt med ersättningen. Nu åtalas han för bidragsfusk. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

Ett litet fusk med föräldrapenningen – och du riskerar att dömas i domstol.Mikael står åtalad efter anmälan från Försäkringskassan – mot sitt nekande.Allt fler fälls för föräldrafusk – mestadels men.

Svenskarnas fusk med föräldrapenning kostar samhället 229 miljoner kronor – om året. Hundratals polisanmäls, men få åker fast. Nu har jakten trappats upp.

Till och med september i år har antalet domar där föräldrar fuskat med att plocka ut mamma- och pappadagar mer än fördubblats jämfört med för två år sedan.

Enligt Thomas Höglund på Försäkringskassans kontrollavdelning kan det bero på att myndigheten gör allt bättre utredningar.– För två år sedan kom en lag som ställer större krav på oss att utreda.

Majoriteten av de dömda – 18 av 21 – är män. Samma tendens syns i de åtal om fusk som nu ska upp till rättegång och som Metro granskat.

Det tycks vara pappor som försöker pytsa ut sin pappamånad och jobba samtidigt, stämmer det?– Det är möjligt att det kan stämma, säger Joakim Jarnryd på Försäkringskassan.En av dem som riskerar att dömas är Mikael Sjölin. Han tog kompledigt från jobbet vissa dagar – och fick samtidigt föräldrapenning. Om ett par veckor börjar rättegången - för bedrägeri och bidragsbrott.– Man ska inte klaga egentligen. Jag vet ju att det inte är rätt. Omständigheterna erkänner jag men inte uppsåtet.

Åtalet gäller 18 tillfällen under 3 år. Några gånger handlar det om att Mikael har stämplat ut halva dagen, men för sent på dagen för att få ha föräldrapenning.

Totalt handlar det om 18 341 kronor, som Mikael har betalat tillbaka. Mikaels förklaring är att systemet är krångligt, samtidigt som han bytte arbetsplats med ett nytt lönesystem.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro