ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska passet näst mäktigast i världen

JENNI KARLSSON · 1 Mar 2016
Uppdaterad 1 Mar 2016
Svenska medborgare får fritt åka in i 176 länder, av möjliga 218.

Svenska medborgare får fritt åka in i 176 länder, av möjliga 218. Foto: Alamy


Världens mest kraftfulla pass har rankats, och Sveriges lilla röda id-handling hamnar som nummer två på listan. Bara den som besitter ett tyskt pass får resa in i fler länder utan att ha visum.

klar

Artikellänk är kopierad

Tyska medborgare har det bästa passet när det kommer till att få resa fritt i länder, visar en rankning gjord av Henley & Partners. Det svenska passet är inte långt efter, utan hamnar på en andraplats av världens mäktigaste resehandlingar.  Den som sitter på ett svenskt pass får resa fritt i 176 länder, av 218 möjliga.

►LÄS MER:  Nu införs passkontroller – när du åker till Norge

Rankningen görs årligen och både Tyskland och Sveriges fria resande har ökat sedan 2015. I topp ifjol låg de båda länderna ihop med Storbritannien och USA, med fri tillgång till resor i 174 länder.   Nu drar det tyska passet ifrån efter mer avspända visumrestriktioner, men även innehavare av svenska och engelska pass får resa fritt i fler länder än tidigare år. Det amerikanska passet stannar på samma siffra som tidigare.

I indexet tar man hänsyn till hur många länder som går att besöka utan ett visum.

klar

Artikellänk är kopierad

JENNI KARLSSON
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro