ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska pojkar är snällare än andra

TT Göteborg · 14 Dec 2012
Uppdaterad 14 Dec 2012
Svenska pojkar kan räkna med fler klappar än andra barn i år. I alla fall om tomten gör sin research väl.

Svenska pojkar kan räkna med fler klappar än andra barn i år. I alla fall om tomten gör sin research väl. Foto: Scanpix


Tomten får mycket att göra i år. För det finns väldigt många snälla barn i Sverige. Det finns det till och med forskningsbevis för.

klar

Artikellänk är kopierad

Alfons Åberg gillar inte att slåss och det gör inte svenska pojkar heller, enligt ny forskning från Högskolan Väst.

– De svenska pojkarna ligger lågt i våra mätningar såväl när det gäller fysisk som emotionell aggression bland alla pojkar i de undersökta länderna, säger Emma Sorbring, universitetslektor i psykologi på Högskolan Väst i Trollhättan.

Skolan har lett den svenska delen av en internationell undersökning där ett 100-tal barn mellan sju och tio år intervjuats i nio länder (Colombia, Filippinerna, Italien, Jordanien, Kenya, Kina, Sverige, Thailand och USA).

I alla länder var pojkarna mer våldsamma än flickorna, men vid en jämförelse med pojkar i de andra åtta länderna var de svenska snällast av alla. Större delen av barnen (76 procent) hade inte utsatt något annat barn för vare sig fysisk eller icke-fysisk aggression.

– En tänkbar förklaring till att svenska barn är snällare skulle kunna vara att vi har ett långt framskridet jämställdhetsarbete i Sverige jämfört med många andra länder, säger Emma Sorbring.

Barnen i undersökningen har valts ut från olika miljöer och olika samhällsklasser. I undersökningens nästa steg ska man ska titta mer på föräldraskapet.

– Det är det övergripande syftet med arbetet.

Studien är en del av ett stort internationellt forskningsprojekt om barn och föräldrar som pågår 2008 till 2016. De nio länderna är Colombia, Filippinerna, Italien, Jordanien, Kenya, Kina, Sverige, Thailand och USA.

klar

Artikellänk är kopierad

TT Göteborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro