ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Sciss bakom resa till världens ände

Ola Jakobsen · 5 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Bilden visar vy från 3D-programmet Uniview.

Bilden visar vy från 3D-programmet Uniview.


klar

Artikellänk är kopierad

RYMDEN. Med hjälp av en svensk programvara är det nu möjligt att resa utanför det kända universum, 13,8 miljarder ljusår bort.– Vi visualiserar i princip all astronomisk data som finns om rymden, och gör det möjligt att resa var som helst, säger Per Hemmingsson, tekniskt ansvarig och medgrundare av Sciss.

Företaget har fokuserat på att visualisera data om rymden i sitt program Uniview. Programmet används för att göra presentationer i stora kupoler, så kallade domer. Hittills har det sålt bäst i USA, där traditionen med planetarieföreställningar är starkare än i Sverige.

Den längsta resan som man kan göra i programmet leder utanför det kända universum. Därifrån kan man betrakta den sfär av radiostrålning från Big bang, för 13,8 miljader år sedan, som omger universum.

På senare tid har Sciss vänt sig mot jorden och integrerat högupplösta kartor och geografisk data. Nu kan användaren enkelt ladda in vilken data som helst som är i KML-format och titta på det i en tredimensionell karta, som man dessutom kan flyga runt i hur som helst.

När Al Gore talade på Live Earth-galan i somras gjorde han det framför en skärm som visade en flygning runt jorden. – Det här är ett perfekt program när man ska visualisera data om katastrofer eller klimatförändringar. Man känner sig väldigt liten, det är ett bra sammanhang att prata om miljön i, säger Jan Warnstam, marknadsansvarig på Sciss.

•• Varför kan man inte lika gärna använda Google Earth?– Dels för att vårt program är byggt för världens bästa domer, som täcker hela synfältet med sina halvsfärsdukar med hjälp av många olika projektorer samtidigt. Och dels för att Google Earths stjärnhimmel är platt, du ser stjärnorna som prickar. I Uniview kan du färdas genom ett tredimentionellt universum, som dessutom är vetenskaplig korrekt och ständigt uppdaterat. – Vi hittar inte på något utan är noga med att lämna de områden blanka som inte är utforskade, säger Per Hemmingsson. 

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jakobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro