ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska semesterfavoriten förbjuder uthyrning av privata lägenheter

Annica Ögren · 24 Apr 2018
Uppdaterad 24 Apr 2018
I sommar blir det förbjudet att hyra privat semesterbostad i Palma, Mallorca.

I sommar blir det förbjudet att hyra privat semesterbostad i Palma, Mallorca. Foto: Pixabay


Har du planerat hyra lägenhet via Airbnb på Mallorca i sommar? Då kan du få tänka om. Palma inför nu ett förbud mot privatuthyrning av semesterboenden.

klar

Artikellänk är kopierad

Det svenska turistparadiset och Mallorcas huvudort Palma inför förbud mot privatuthyrning av semesterlägenheter från och med juli månad i år. Det skriver BBC. Borgmästaren i Palma på Mallorca, Spanien, har beslutat om ett förbud mot att lägenhetsägare inte längre får hyra ut sina bostäder till turister.

Förbudet är det första som Spanien inför av denna sort.

Beslutet kommer efter att lokalbefolkningen klagat på att turismen pressat upp hyrespriserna av korttidsuthyrningar, som gjorts via webbsajter och appar. Ett exempel på en sådan sajt är Airbnb, som används världen över. Hyrorna i Palma ska enligt uppgifter som BBC tagit del av, ökat med 40 procent sedan 2013.

Irritationen har även förorsakats till följd av försämrade förhållanden i turisttäta stadsdelar på grund av mycket buller och dåligt beteende.

Enligt Palmas borgmästare, Antoni Noguera, kommer beslutet gälla från om med juli månad i år.

Palma har, likt många andra städer runtom i världen, sett en ökning av antalet besökare som delvis beror på uthyrningen av privata bostäder. Med det nya förbudet menar borgmästaren att Palma blir ett exempel för liknande städer som också ”lider av massturismen”.

– Palma är en bestämd och modig stad. Vi kom överens om detta förbud baserat på allmänhetens intresse och vi tror att det kommer att sätta en trend för andra städer som anser att det är viktigt att hitta en balans, säger borgmästare Antoni Noguera enligt BBC.

Även Palmas chef för stadsplanering, José Hila, säger att hela Europa fått förändrade villkor genom den nya typen av privata erbjudanden.

– Alla europeiska städer förvandlades över en natt genom denna typ av erbjudande. Vi behöver viss ordning. Det kommer att bli semesteruthyrning i Palma, men bara där det måste finnas, säger José Hila.

Enligt spanska myndigheter har lägenheter som saknar rätt uthyrningstillstånd till turister ökat med 50 procent mellan 2015 och 2017. Förra året förbjöd Palma reklam för lägenheter som saknade tillstånd, inklusive rejäl böter för privatägare och appar som bröt mot reglerna. Även i Barcelona vidtogs liknande åtgärder.

82 miljoner utländska turister besökte Spanien under förra året, enligt BBC.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro