ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska Sofia tvingades fly från sitt hus

Tomas Lundin · 30 Okt 2012
Uppdaterad 30 Okt 2012
Svenska Sofia tvingades fly från sitt hus

Svenska Sofia tvingades fly från sitt hus Foto: Scanpix/Privat


Runt 30 000 svenskar bor i stormdrabbade New York. En av dem är Sofia, 23, som tvingades fly från sitt hus på 79 gatan efter en gasläcka

klar

Artikellänk är kopierad

Precis som alla andra hade Sofia, som bor med sin pojkvän och en kompis, bunkrat vatten, konserver och batterier, men ändå gick det inte att vara förberedd på vad som skulle hända.

– Under måndagen började det blåsa på men vi har fönstret mot en innergård så märkte inte så mycket, gick ut ibland för att kika. Runt klockan 12–14 gick vi ned till vattnet och kollade och redan då var motorvägen översvämmad på vissa ställen. Vi höll oss inne, kollade på nyheterna och försökte hålla oss uppdaterade. Vi pratde hela tiden med våra familjer, som var oroliga.

Senare under natten blev stormen värre och värre. En polisbil stod utanför Sofias hus – som ligger precis vid East River, för att hindra folk från att gå ner till vattnet.

Vid 21-tiden började lamporna blinka – sen försvann strömmen. 

– Niklas tittade ut i trappuppgången och sa att det luktade bränd elektricitet, gick ut för att titta och kom sen tillbaka och sa ”det har skett en gasläcka, vi måste dra nu!”, berättar Sofia.

En polisman sa åt Sofia, Niklas och kompisen att inte gå till evakueringsstället, eftersom det var så mycket folk där. I stället fick de uppsöka en kompis på 62 gatan. De 17 kvarteren blev en farlig strapats, med välta träd och grenar som flög längs gatorna.

–  Det jobbigaste var när man skulle korsa en gata för det blir som vindtunnlar här eftersom gatorna är så långa och raka. Vi var alla tre väldigt rädda men visste att vi måste koncentrera oss. Under dagen hade allt varit lite spännande, nu var det liksom inte på lek längre.

Efter nattens oväder är många New York-bor utmattade, men stämningen är ändå god. 

– Vi mår alla bra och har försökt sova lite men har lite svårt att slappna av. Det är ganska tryckt stämning.

I New York med omnejd, där orkanen Sandy drog in i natt, finns mellan 20 000 och 30 000 svenskar, enligt utrikesdepartementet.

– Vi har inga uppgifter om att någon skulle vara skadad med anledning av orkanen, säger Anna Buhré Kervefors på UD:s presstjänst till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro