ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Svenska soldater får små flygande kikare

Sus Andersson · 2 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

SPANING. Före sommaren ska försvaret få helt ny spaningsutrustning. Det är tolv små obemannade flygplan, som helt på egen hand ska kunna flyga upp till en mil bort ifrån sin bas.Officiellt heter modellen UAV 02 Falken. Men smeknamnet är ”flygande kikare”. Varje plan är stort som ett större modellflygplan, men betydligt mer avancerat. Det är inte fjärrstyrt på klassiskt modellplansvis, utan manövrerar på egen hand. En kamera på planet skickar sedan tillbaka videobilder av omgivningarna. Konstruktionen är i botten israelisk. Under namnet Skylark har liknande plan bland annat använts för rekognosering i Irakkriget. Planet har anpassats av Saab Aerotech i Arboga.– I princip är det ett system ”från hyllan”, säger Hans Gustavsson, som håller i projektet på Saab. Själva tekniken i planet har vi inte gjort mycket åt, utan vi har i huvudsak sett till att ta fram en lösning för support och underhåll åt det svenska försvaret.

Planet ska kunna flyga på några hundra meters höjd och urskilja bilar och personer.– I och med att planet är eldrivet är det också väldigt tyst, säger Hans Gustavsson.På den höjden blir det så gott som ohörbart för den som är på marken.

För svensk del kommer de flygande kikarna troligen först användas tillsammans med den nordiska insatsstyrkan, som ska vara i funktion under första halvåret 2008. Men det är långt ifrån säkert, enligt Stefan Tenor, som handlagt inköpet på Försvarets materielverk.Det är en tajt tidsplan. Det är inte säkert att Försvarsmakten hinner träna tillräckligt med dem.Flygningarna planeras av markpersonalen, som exempelvis kan programmera in en rutt som planet ska följa. Det går också att spana in något föremål på marken, och låta planet hålla sig ovanför det – litet som en ryttlande falk. Budgeten för system och underhåll är cirka 15 miljoner kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Sus Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro